Šimić objavio da MOST na izbore izlazi sam, a da je HSS već počeo trgovati

Šimić objavio da MOST na izbore izlazi sam, a da je HSS već počeo trgovati

Screenshot: HRT

U emisiji "U mreži Prvog" danas su gostovali Miroslav Šimić iz Mosta, Krešimir Beljak iz HSS-a i Boris Miletić iz IDS-a. Osvrnuli su se na aktualne političke teme.

"Žao mi je što je došlo do rušenja Vlade. Da smo imali ovakva očekivanja, ne bismo ni ulazili u političku borbu", poručio je na početku emisije Miroslav Šimić. Vladu je srušio HDZ jer nije mogao podnijeti da imamo premijera koji se ponaša kao premijer", dodao je. "Imati dva politička potpredsjednika i premijera bez političkog autoriteta unaprijed je osuđeno na propast", poručio je Boris Miletić.

"Hitno trebamo promjene izbornog zakona. Premijera se treba birati izravno imenom i prezimenom, u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. A 150 zastupnika treba birati u 150 izbornih jedinica. Sabor bi donosio zakone, a zastupnici bi se borili za svoje birače, a ne se dodvoravali stranačkom vodstvu. Ovo je dio programa HSS-a i svaku suradnju uvjetovat ćemo ovakvim stvarima, ali ima toga još", poručio je Krešimir Beljak. "Most je spasio HDZ. Izbori bi trebali biti što prije i zauzimanjem za izbore u rujnu Most je dao HDZ-u priliku da se pregrupira", dodao je. "Treba građanima unaprijed reći da su i danas Most i HDZ partneri", smatra.


Demantirao ga je Šimić koji je zatim prozvao HSS da je već počeo trgovati.

"Lijevi već HSS-u nude neka ministarstva, kazao je. Šimić je poručio kako će Most na izbore izaći samostalno, a Beljaku je poručio: "Da je HSS samostalno izašao na izbore ušao bi u Sabor samo na danima otvorenih vrata". "Recite s kim ćete ići na idućim izborima, nemojte opet ići kod javnog bilježnika. HSS će ići u prijeizbornu koaliciju, mi smo stranka centra i očekujemo od velikih stranaka da se dogovore o ključnim problemima - poput demografske politike i investicija", kazao je Beljak. "Dosta je pričanja o reformama i odlascima kod javnog bilježnika", dodao je. Šimić ga je optužio da nije odgovorio ni na jedno pitanje na što je Beljak konstatirao da "HSS ne sluša nikakve gurue i nema mračnih tajnih savjetnika".  

MOST će okupljati nezavisne liste

Most je za to da izbori budu u rujnu jer će tata izlaznost biti puno veća, objasnio je Miroslav Šimić. Građani će se vratiti sa godišnjih odmora i sezonskih poslova, više će ih moći glasovati i to će dati jači legitimitet sljedećem sazivu Sabora, rekao je u emisiji Otvoreno. Dodao je i da će i dalje okupljati nezavisne liste.

"Most ide na izbore samostalno i s porukom vjerodostojnosti kojoj su građani bili svjedoci u posljednjih mjesec dana. Most neće biti isključiv. S kim će razgovarati nakon izbora ovisi o ljudima koji će predstavljati različite opcije kao i o porukama koje ćemo čuti. Nemojte se začuditi ako Most bude još jače iznenađenje", rekao je Šimić.

Boris Miletić je rekao kako će i na ove izbore samostalno i kako će surađivati s lijevim i liberalnim strankama te dodao kako i s HSS-om ima puno dodirnih točaka.
   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara