Simonić primio strane studente napadnute u Zagrebu koncem srpnja

POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ante Simonić sastao se danas s dvojicom stranih studenata koji su napadnuti u Zagrebu 29. srpnja, Emadom Hamdi Ali Ramadanom iz Egipta i Hiroaki Fukudom iz Japana, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Zagrebačka policija izvijestila je da je odmah nakon što je u Operativno-komunikacijskom centru zaprimljena dojava o tučnjavi u prolazu Ciboninog tornja, policijska ophodnja na mjestu događaja zatekla Hamdija i još trojicu stranaca, 23-godišnjeg Japanca, 22-godišnjeg Omanca i 19-godišnjeg Kirgistanca. Kao i pretučeni Egipćanin i oni u Zagrebu borave na temelju razmjene studenata.

U policiji su tada rekli kako ne isključuju mogućnost da su egipatskog studenta pretukli skinheadsi, no da to još ne mogu potvrditi.

Potpredsjednik Simonić izrazio je žaljenje zbog napada na studente i najsnažnije osudio navedeni incident te im u ime hrvatske Vlade i svoje osobno uputio ispriku.

Hrvatska Vlada i resorna ministarstva poduzimaju sve moguće mjere kako bi djelovali preventivno vezano uz taj problem društva u borbi protiv netolerancije i neprihvaćanja razlika, naglasio je Simonić. Znanje je temeljni resurs današnjice, a slobodni protok znanja, ideja i izvrsnosti u sklopu razmjene studenata jedan je od najboljih načina međusobnog upoznavanja, istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pokrenuti mehanizme na svim razinama vlasti kako bi se u budućnosti takvi incidenti spriječili. U razdoblju od dva tjedna izradit će se izvješća Ministarstva znanosti i tehnologije, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske udruge za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti ponajprije zbog podizanja razine komunikacije te pronalaska rješenja glede napada na strane studente i prijedlog buduće prevencije, navodi se u priopćenju.

Sastanku su također nazočili zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić i načelnik Policijske uprave zagrebačke Vladimir Faber.

Načelnik Faber istaknuo je da je kriminalistička obrada u tijeku, a zamjenik ministra Franić rekao je da je razina sigurnosti podignuta u smještajnim objektima za studente.

Napadnuti studenti zahvalili su potpredsjedniku Simoniću i Vladi na brizi i pruženoj potpori istaknuvši da i sami smatraju navedeni incident usamljenim slučajem.

Predstavnica Hrvatske udruge za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti Kristina Bejuk izrazila je zadovoljstvo Vladinim pristupom i zalaganjem u rješavanju problema napada na njihove studente, stoji u priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara