simonić razgovarao sa swamigijem o sustavu "joga u svakodnevnom životu"

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić i zamjenik ministra prosvjete i športa Ivan Vavra razgovarali su danas s autorom sustava "Joga u svakodnevanom životu" Paramhansijem Swamijem Maheshwaranandeom, koji je u Hrvatsku doputovao kako bi otklonio nesporazume oko primjene njegova sustava u školstvu.

Riječ je o programu koji predviđa niz vikend seminara na kojima bi nastavnici dobili cjelovitu i ubrzanu poduku iz joge kao tehnike za smanjivanje stresa.

Program je nakon provedenog natječaja prihvatio vladin Ured za suradnju s nevladinim udrugama, a Ministarstvo prosvjete preporučilo ga je školama.

Ta je preporuka dijelom izazvala negativne reakcije, pogotovo Katoličke crkve koja ga smatra "uvođenjem hinduizma u škole na mala vrata".

Nakon takvih reakcija Ministarstvo je preporuku povuklo, a Vavra je, nakon sastanka s popularnim Swamigijem, novinarima objasnio kako program nije obustavljen.

Preporuka je zamijenjena detaljnijim objašnjenjem, koje je poslano svim školama, rekao je Vavra.

Naglasio je da je riječ o izvaninstitucionalnom programu, u koji se nastavnici mogu uključiti dobrovoljno.

"Ništa nije povučeno, program nije obustavljen. Odvija se kako je planirano, a na kraju godine bit će evaluiran kao i programi drugih udruga", rekao je Vavra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je prijavljen kao trogodišnji, a za njegovo financiranje je predviđeno ukupno 150.000 kuna. Ove godine za tu namjenu je u proračunu osigurano 50.000 kuna, a nastavak financiranja ovisit će o uspješnosti programa, objasnio je Vavra.

Komentirajući reakcije Katoličke crkve na uvođenje njegova sustava u škole, Swamigi je ocijenio da je riječ o nerazumijevanju, te je pozvao na više tolerancije.

Kontaktirao je, kaže, s predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj, kako bi ugovorio sastanak, no odgovorili su mu da je vrijeme odmora i da se javi na jesen.

"Vjerujem da će netko od njih pristati na sastanak", rekao je Swamigi.

Swamigi je zbog nesuglasica oko programa odgodio sudjelovanje na Kongresu udruge "Joga u svakodnevnom životu" u Češkoj.

Zrakoplov Croatia Airlinesa, kojim je iz Beča danas doletio u Zagreb, već je na polasku kasnio tri sata zbog tehničkih problema.

Nakon dolaska u Zagreb u VIP-salonu aerodroma Pleso, uz Swamigija je sjedio vojni ordinarij Juraj Jezerinac, no nisu stupili u kontakt. Swamigi je za taj susret "u prolazu" kazao da je "čista slučajnost".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara