Šimonović imenovao predsjednike 23 hrvatska suda

Šimonović imenovao predsjednike 23 hrvatska suda

Tekst: J.C.
Foto: Ronald Goršić / Cropix

MINISTAR pravosuđa Ivan Šimonović u dogovoru s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom imenovao je ukupno 23 predsjednika sudova diljem Hrvatske. Ministar pravosuđa ima ovlasti imenovanja svih predsjednika sudova osim Vrhovnog i Ustavnog suda.

Najveća se promjena dogodila na čelu Upravnog suda koji više neće voditi Ivica Kujnudžić. Podsjećamo, radi se o sucu kojem su u karijeri navodno pomogle snažne političke veze s HDZ-om iako je 2003. godine morao napustiti DORH zbog krivotvorenja potpisa državne odvjetnice koja mu je bila podređena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimonović kaže da je pri imenovanju svih sudaca poštovao mišljenja sudačkih vijeća koja se izjašnjavaju o kandidatima, a naglasio je i da je uvažio preporuku predsjednika Vrhovnog suda u skladu s novom odredbom Zakona o sudovima.

U razgovoru o ostalim temama Šimonović je najavio skoro otvaranja poglavlja o pravosuđu u pregovorima s Europskom unijom. Prema njegovu bi mišljenju to najzahtjevnije poglavlje trebalo biti otvoreno u svibnju kako bi moglo biti zatvoreno do kraja godine.

Ministar pravosuđa također je rekao da još niti jedan hrvatski sud nije poslao u BiH zahtjev da osoba koja je pravomoćno osuđena u Hrvatskoj i pobjegla je u susjednu zemlju u njoj i odsluži kaznu. Podsjećamo, takva praksa sudovima je omogućena izmjenom međudržavnog sporazuma između Hrvatske i BiH o izvršavanju sankcija u kaznenim predmetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara