Šimonović na pariškoj konferenciji o drogi

ZAMJENIK ministra vanjskih poslova RH Ivan Šimonović rekao je u četvrtak na konferenciji o drogi u Parizu da, pored opasnosti za zdravlje, trgovina drogom pogoduje jačanju organiziranog kriminala te financiranju terorističkih aktivnosti, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarska konferencija o putovima droga iz Srednje Azije u Europu održana je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske 21. i 22. svibnja u Parizu.

Francuska je sazvala konferenciju izravno potaknuta problemom koji predstavlja obnova uzgoja opijumskog maka u Afganistanu, kao i trgovina opijumom i heroinom s tog područja prema Europi.

Hrvatsko izaslanstvo, osim Šimonovića, činili su i predsjednik Ureda za suzbijanje zlouporabe opjnih droga Ante Barbir i načelnik Odjela za međunarodnu suradnju ministarstva unutarnjih poslova Zoran Nekić.

Na zasjedanju visokih dužnosnika i stručnjaka održana su tri okrugla stola na kojima se raspravljalo o ekonomiji droga, sanitarnom i socijalnom aspektu droga, kao i o regionalnoj i međunarodnoj suradnji na području suzbijanja zloporabe opojnih droga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimonović je kao primjer sprege između trgovine drogom i kriminala naveo primjer nedavnog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Šimonović je na konferenciji najavio spremnost Hrvatske da u rujnu ove godine u Dubrovniku organizira subregionalnu ministarsku konferenciju posvećenu borbi protiv droga i organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi.

Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH istaknuo je važnost usmjeravanja međunarodnih aktivnosti i na suzbijanje ilegalne trgovine sintetičkih droga koje predstavljaju sve veći problem.

Također je skrenuta pozornost na nužnu i sveobuhvatnu pomoć i suradnju međunarodne zajednice, kako zemljama proizvođačima opijuma i njegovih derivata, tako i tranzitnim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara