Šimonović od Australaca zatražio objašnjenje zašto žalba na puštanje Vasiljkovića nije uložena

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva (AFP)

MINISTRU pravosuđa Ivanu Šimonoviću i dalje nije jasno kako je moguće da australski državni odvjetnik Robert McClellend nije uložio žalbu na puštanje Dragana Vasiljkovića - "Kapetana Dragana" iz pritvora, iako je putem hrvatskog Veleposlanstva u Australiji poslana sva potrebna dokumentacija za žalbu. Kako je izvijestilo Ministarstvo pravosuđa, od australskog Državnog odvjetništva Hrvatska je zatražila službeno obrazloženje zbog čega žalba nije uložena.

> Kapetan Dragan na slobodi jer je Hrvatska zakasnila sa žalbom na puštanje iz zatvora?!

U Ministarstvu pravosuđa navode kako je, iz njima nepoznatih razloga, Državno odvjetništvo Australije odlučilo ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o puštanju Vasiljkovića iz pritvora. Kako je odluka o puštanju i neizručivanju Vasiljkovića donesena 2. rujna, rok za žalbu na puštanje je bio 4. rujna u 15 sati.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa navode kako su pismo ministra Šimonovića, u kojem se upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega, te ostalu dokumentaciju potrebnu za žalbu, australskom državnom odvjetniku dostavili dan prije isteka roka, 3. rujna. Hrvatskoj je preostalo još jedino podnošenje žalbe australskom Vrhovnom sudu na odluku Saveznog suda koji je uvažio Vasiljkovićevu žalbu i poništio prvotnu odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Vasiljković je iz zatvora Parklea u Sydneyu pušten jučer, nakon što je u pritvoru proveo više od tri i pol godine. Po izlasku iz pritvora je rekao da je "zgrožen načinom kako se prema njemu postupalo", ali je i pohvalio australski pravosudni sustav koji ga je oslobodio. Pred zatvorom su Vasiljkovića dočekali poklonici iz organizacije "Srbi za pravdu" koji su u svom današnjem priopćenju naveli kako Australija mora revidirati svoje ekstradicijske zakone: "Treba ozbiljno razmotriti ekstradicijske zakone i odredbe kako bi se osiguralo da australski državljani ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato što ih neka strana zemlja, koja može biti vođena otvorenom nacionalnom diskriminacijom, želi ispitati o nekom slučaju".

Podsjetimo, zapovjednik srpskih paravojnih jedinica za vrijeme Domovinskog rata, u Sydneyu je kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. godine i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik paravojne postrojbe, protivno Ženevskoj konvenciji, u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara