Šimonović pozdravio spremnost SiCG da vrati matične knjige

ZAMJENIK hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović pozdravio je u utorak potvrdu o tome da se hrvatske matične i zemljišne knjige nalaze u beogradskom Gradskom sekretarijatu za opću upravu i spremnost da ih se vrati.

"Mi pozdravljamo potvrdu srbijanskog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljuba Šabića da se matične i zemljišne knjige nalaze u Gradskom sekretarijatu za opću upravu u Beogradu kao i izraženu spremnost da ih se vrati", izjavio je Šimonović za Hinu. "Godinama smo bezuspješno ulagali napore da ih dobijemo i to je zbilja dobra vijest", istaknuo je.

Oko 420 tomova matičnih i zemljišnih knjiga doneseno je 1995. godine, za vrijeme akcije "Oluja", iz Hrvatske u Srbiju i tadašnji ministar pravosuđa Aranđel Markićević predao ih je Gradskom sekretarijatu gdje se i danas nalaze, izjavio je u utorak Šabić za Hinu. Dodao je da bi pitanje zašto se dosad nije spominjalo matične knjige odnesene iz Hrvatske trebalo prije svega uputiti diplomacijama Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Njihovo vraćanje, kako je dalje rekao ministar Šimonović, olakšat će građanima na područjima na koja se odnose te matične i zemljišne knjige, da dođu do statusnih i imovinskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je istaknuo da će povratak matičnih i zemljišnih knjiga biti daljnji doprinos normalizaciji odnosa između RH i Srbije i Crne Gore.

Hrvatska ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović izjavila je nakon susreta u ponedjeljak u Zagrebu sa srbijanskim ministrom pravosuđa Vladanom Batićem da Hrvatska može razmotriti ukidanje viza za građane Srbije i Crne Gore, ali tek nakon što Srbija vrati matične knjige koje su odnesene iz Hrvatske.

Batić je izjavio u utorak da su srbijanske vlasti spremne, "kao gesta dobre volje", vratiti matične i zemljišne knjige Hrvatskoj, te da bi to učinile i bez jučerašnjeg zahtjeva hrvatske strane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara