Šimonović razgovarao s glavnim tajnikom austrijskog MVP

ZAMJENIK ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović primio je u četvrtak, u okviru redovitih bilateralnih političkih konzultacija, austrijsko izaslanstvo na čelu s glavnim tajnikom Saveznog ministarstva vanjskih poslova Johannesom Kyrleom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Napredak u tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima registriran je dogovorenim sastankom stručnih skupina dviju zemalja glede utvrđivanja naknade austrijskim državljanima za oduzetu imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koji će se održati u Zagrebu 18. lipnja, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otvorena pitanja, kao što je zabrana uvoza govedine, rješavat će se uspostavom kontrole i monitoringa u vidu softwarea jedinstvenog registra podataka, a to se očekuje 1. srpnja 2003.

Glede povrata arhivske građe, austrijska strana je zamoljena za podršku u ostvarenju povrata sukladno Sporazumu iz 1923. i Protokola iz 1958. godine, dodaje se u priopćenju bez drugih pojedinosti.

U razgovorima je, kako se ističe, potvrđeno dosljedno austrijsko stajalište odnosno puna potpora hrvatskoj aplikaciji za članstvo u Europskoj uniji. S obzirom na napredak u odnosima s EU, Austrija je ponudila Hrvatskoj uključivanje u Regionalno partnerstvo, odnosno regionalnu suradnju koja, uz Austriju, obuhvaća Češku, Mađarsku, Poljsku, Sloveniju te Slovačku. Ta regionalna skupina zamišljena je kao priprema za suradnju tih država nakon članstva u EU (po uzoru na BENELUX).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara