Šimonović u Veneciji obrazložio širenje jurisdikcije u Jadranu

ZAMJENIK ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović u srijedu je na Venecijanskoj konferenciji o održivom razvoju ribarstva na Sredozemlju obrazložio odluku Hrvatske da u Jadranu proglasi zaštićenu ekološko-ribolovnu zonu, ne osvrnuvši se u govoru na kritike koje su na skupu upućene na račun jednostranosti tog hrvatskog poteza.

Kritike zbog jednostranosti Hrvatskoj je u utorak uputio povjernik EU za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler, te talijanski resorni ministar Givanni Alemanno. Slovenski ministar poljoprivrede Franci But u srijedu je otišao najdalje s kritikom zatraživši od Hrvatske da preispita odluku o širenju jurisdikcije.

"Hrvatska vjeruje da su Sredozemno more i ljudi koji žive na njegovim obalama danas izloženi rizicima koji mogu ugroziti njihov način života i sam opstanak. To su intenzivno i nekontrolirano iskorištavanje ribljih fondova i pojačani pomorski promet koji šteti okolišu", kazao je Šimonović, voditelj hrvatskog izaslanstva na skupu.

Zbog posebne ekološke i biološke osjetljivosti Jadranskog mora, koje je najvažniji hrvatski prirodni resurs, Hrvatski sabor je 3. listopada ove godine proglasio Zaštićenu ekološku i ribolovnu zonu u kojoj je koncept "zaštite" posebno naglašen, dodao je.

On je naglasio kako će gospodarski pojasi, ribolovne i ekološke zone koje su proglašene do sada i one koje budu proglašene nakon Venecije predstavljati temeljni kamen za uspostavu održivog ribarstva i zaštitu sredozemnih bioloških resursa i eko sustava.

Također je istaknuo hrvatsku spremnost za dijalog, kako bilateralni tako i multilateralni, te pozvao sve jadranske zemlje prisutne na skupu: Italiju, Sloveniju, SCG, Albaniju i Grčku na sastanak u Hrvatskoj na kojem bi se raspravljalo o održivom ribarstvu i ekološkoj zaštiti Jadrana.

Šimonović je rekao i da je Hrvatska dala konkretan doprinos multilateralnoj dimenziji ribarstva na Sredozemlju, nedavnim prihvaćanjem protokola Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM).

U zaključku je izrazio uvjerenost da će Venecijanska konferencija osigurati optimalni modus za akciju i da će predstavljati putokaz u pristupu obalnih država upravljanju morskim resursima Sredozemlja.

Slovenski ministar poljoprivrede Franc But u svom je govoru izrazio "žaljenje zbog jednostranih proglašenja širenja jurisdikcije na Jadranu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je izrazio nadu da će "te odluke biti ponovo razmotrene prije stupanja na snagu, jer u suprotnom ne bi pridonijele ciljevima konferencije".

Slovenija želi naglasiti da stvaranje zaštićenih ribolovnih i sličnih zona ne smije prejudicirati pitanje nacionalnih granica, a jedan od uvjeta za širenje jurisdikcije je sporazum o razgraničenju, ustvrdio je But.

On je također predložio da Slovenija bude domaćin konferencije jadranskih država i da se ta konferencija održi pod pokroviteljstvom EU-a.

Nakon govora na konferenciji, u kojem je zatražio da Hrvatska preispita odluku o širenju jurisdikcije, ministar But nije bio raspoložen za izjavu hrvatskim novinarima.

Šimonović će kasnije u srijedu imati bilateralni suret s Franzom Fischlerom.

Konferencija u Veneciji završit će u srijedu poslijepodne usvajanjem Ministarske deklaracije u kojoj će se postaviti temelji za uspostavu multilateralnog sustava za upravljanje ribarstvom na cijelom Sredozemlju. Središnji mehanizam tog sustava trebala bi postati Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM).

Glavne smjernice deklaracije su vezane za uspostavu zaštićenih ribolovnih zona obalnih država uz "usklađen pristup, subregionalni dijalog i koordinaciju", te jačanje borbe protiv ilegalnog, neprijavljenog i nereguliranog ribarenja koje je posljednjih godina poprimilo zabrinjavajuće razmjere na Mediteranu.(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara