Simović je pokušao ubiti Kalinića, jer je svu krivnju za zločine želio prebaciti na njega?

Tekst: F.M., J.D., I.Ć.
Foto: Blic, Press, MUP


ČINI se da postoji nesuglasje između hrvatske i srpske policije o tome koji je bio stvarni motiv zbog kojega je Miloš Simović u Zagrebu upucao Sretka Kalinića. Srpska policija vjeruje da je da je pravi razlog bila naredba vođe najvećeg balkanskog narkokartela, Darka Šarića, a Indexovi izvori bliski istrazi tvrde da je ubojstvo bilo potpuno neplanirano.

Simović i Kalinić mogli bi otkriti mnogo toga o vezama pripadnika zemunskog klana sa Šarićevom organizacijom, vjeruje policija, koja ima podatke da je Šarić dvojici kriminalaca pružio utočište u crnogorskom selu Bandići, nedaleko od Podgorice, 2005. i 2007. godine.

Ubojstvo je bilo stihijsko ili ga je naručio Šarić?

Izvori bliski istrazi za Index su naveli nekoliko tvrdnji koje bi trebale potvrditi da je ubojstvo bilo stvar osobnog razračuna, te da nema veze s nekim planom. Kao prvo, zemunski klan u Hrvatskoj nikad nije bio pretjerano aktivan. Imao je svega tri kaznena djela, od kojih su dva ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, a treće ova pucnjava na Rakitju.



Ključni moment u istrazi koji hrvatske istražitelje navodi na pomisao da se radilo o sukobu dvojice prijatelja i suradnika je činjenica da je Simović nakon što je upucao Kalinića pobjegao na – biciklu. Da je imao namjeru ubiti svog prijatelja, imao bi pripremljen automobil ili vozača koji bi ga brzo odvezao s mjesta nesreće.

Čija verzija ima više smisla?

Srpska policija s druge strane nimalo nije zadovoljna ranijim objašnjenjem zamjenika ravnatelja hrvatske policije Miljana Brkića o tome kako je Simović Kalinića upucao jer je sumnjao da ga žena vara s njim, nego su čvrsto uvjereni da je naredba o ubojstvu "Zveri" došla direktno od Šarića, na što ih u velikoj mjeri navodi i ubojstvo Cvetka Simića.

"Vjerujemo da je pravi razlog obračuna Kalinića i Simovića, u stvari, Darko Šarić i njegov novac od prodaje kokaina. U jednom od stanova u Zagrebu u kom su se krili 'zemunci' pronađeni su tragovi krvi, koja najvjerojatnije pripada Cvetku Simiću, članu klana Darka Šarića. Simić je 10. ožujka na zvjerski način ubijen, što je karakterističan način za ubojstvo koje izvrši Kalinić. Ako tome dodamo da je Simović nedavno bio u Sloveniji, gdje je narko klan držao Šarićev ortak Darko Tošić, možemo zaključiti da je Šarić naredio Kalinićevu likvidaciju", rekao je Pressov izvor.

Obje policije barataju s izvjesnom mjerom indicija kojima se može dati za pravo. S jedne strane, naručena ubojstva koja su u Hrvatskoj provodili plaćeni ubojice iz drugih zemalja obično su imala isplaniran bijeg, a Simoviću je trebalo dan i pol da dođe do granice. S druge strane, srpskoj se policiji može dati za pravo kad Kalinića i Simovića povezuju sa Cvetkom Simićem, budući da je svog nadimak "Zver" dobio upravo zbog takvog tipa brutalnih zločina. Daljnja istraga pokazat će tko je u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Šarić krio Simovića i Kalinića

Srpski istražitelji informacije o tome da je Šarić sakrivao dvojicu "zemunaca" posjeduju već duže vremena, a hrvatskim vlastima to je navodno potvrdio sam upucani Kalinić. Kriminalci su se navodno iznimno bojali srpske policije, koja im je 2005. i 2007. godine neprestano bila na tragu. Tada ih je Šarić sakrio u Bandićima, a iz tog vremena datira gotovo neprestani kontakt svih odbjeglih 'zemunaca' i Šarićevog klana.

Budući da su "zemunci" malo pomalo ostajali bez novca, Šarić je uspio uspostaviti gotovo potpunu kontrolu nad njima, a u zadnje vrijeme su i Kalinić i Simović bili obični vojnici tog kartela. Boravak u Bandićima je, po onome što je Pressu rekao policijski izvor, hrvatskoj policiji potvrdio sam Kalinić, koji informacije daje "na kapaljku", kako bi si osigurao zaštitu hrvatskih službi.



Jučer je nekoliko srpskih medija objavilo kako su Simović i Kalinić u Beogradu imali manju mrežu uličnih dilera koji su za njih prodavali drogu, te su bjegunci na taj način uspijevali živjeti. Drogom ih je navodno opskrbljivao sam Šarić.

Verzija srpskih policajaca čini se dosta uvjerljivom, budući da se nekad iznimno moćni zemunski klan gotovo potpuno raspao odmah nakon ubojstva Zorana Đinđića, kad je cijeli srpski pravosudni aparat svim snagama krenuo na njih, a svaki od kriminalaca krenuo svojim putem. Na slobodi su još samo tri "zemunca": Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala te Milan Jurišić i Ninoslav Konstantinović.



Šarić dvojicu kriminalaca opskrbljivao kokainom

"Novac iz Beograda za Simovića i Kalinića nije išao direktno prema Zagrebu, već su kuverte išle iz grada u grad, kroz Srbiju i Bosnu pa do Hrvatske, kako bi se zameo trag. U pitanju su svote od nekoliko tisuća eura koje su Kaliniću i Simoviću omogućavale dobru logistiku za skrivanje, ali ne i pretjerano lagodan život. No, podrazumijeva se da su oni kao bjegunci morali živjeti skromno i neupadljivo", rekao je policijski izvor.

U Hrvatskoj je pak Gordan Malić došao do podataka koji ukazuju na veze zemunskog klana i tzv. knežijske grupe: "Postoje saznanja da je zgrada u kojoj se nalazilo jedno od glavnih skrovišta 'zemunaca' u vlasništvu kontroverznog Hrvoja Gašparinca, Miroslava Kutle i takozvane knežijske grupe. To je opasna kriminalna grupa, koja je u javnosti poznata i po mučkom napadu na našeg novinara Dušana Miljuša ", rekao je Malić za Press.

Simović želio ubiti Kalinića tako da svu krivnju prebaci na njega

Najnoviju teoriju o motivu Miloša Simovića za napad na Sretka Kalinića danas je iznio i beogradski B92. Prema njihovim izborima Miloš Simović je htio da ubije Sretka Simića zato što je na njega želio prebaciti svu krivnju za djela zbog kojih su obojica osuđeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara