Simoviću i Kaliniću u Zagreb su stizale kuverte s novcem od prodaje droge

Tekst: P.V.
Foto: Blic

SRETKO KALINIĆ (na fotografiji s bivšim vođom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem Šiptarom) i Miloš Simović u Beogradu su imali cijelu mrežu uličnih dilera koji su radili za njih. Tako su, prepričava izvor iz srpske policije, financirali svoje skrivanje u Hrvatskoj i ostalim zemljama regije. U Srbiji odbjegli "zemunci" nisu bili već godinama, a sa svojim su poslušnicima komunicirali samo preko interneta.

"Simović i Kalinić su dobivali novac prvenstveno od prodaje droge. Za njih je u Beogradu radila cijela mreža dilera", rekao je za Blic izvor iz srpskog MUP-a te dodao kako se radi o osobama s kojima su "zemunci" i ranije surađivali. No, policiji nisu bili pretjerano poznati, zbog čega su ih Kalinić i Simović vjerojatno i izabrali.

Kuverte su išle iz grada u grad

Srpska policija najavljuje da će se istragom utvrditi pod čijim su pokroviteljstvom radili Kalinićevi i Simovićevi dileri, odnosno kako je do njih stizala droga koju su prodavali po Beogradu. Novinari nekolicine srpskih tiskovina tvrde da ih je drogom opskrbljivao "kralj kokaina" Darko Šarić, za kojeg su Kalinić i Simović navodno počeli raditi nakon raspada "zemunskog klana".

"Novac iz Beograda za Simovića i Kalinića nije išao direktno prema Zagrebu, već su kuverte išle iz grada u grad, kroz Srbiju i Bosnu pa do Hrvatske, kako bi se zameo trag. U pitanju su svote od nekoliko tisuća eura koje su Kaliniću i Simoviću omogućavale dobru logistiku za skrivanje, ali ne i pretjerano lagodan život. No, podrazumijeva se da su oni kao bjegunci morali živjeti skromno i neupadljivo", tvrdi policijski izvor.

U Zagrebu je, tvrde u srpskoj policiji, dosad locirano osam stanova koje su Simović i Kalinić koristili. U njima je pronađeno i nekoliko telefonskih kartica koje su koristili samo za vezu s vlasnicima stanova. Veze s kriminalcima iz regije održavali su isključivo preko interneta.

Ljubomora ili novac?

Podsjećamo, Kalinić se nalazi u Zagrebu u bolnici Sestara milosrdnica nakon što ga je iz pištolja ranio dugogodišnji prijatelj Simović koji je ubrzo uhićen dok je pokušavao prijeći hrvatsko-srpsku granicu. Zamjenik ravnatelja srpske policije Milijan Brkić kaže da je zbog pokušaja ubojstva došlo do ljubomore, jer je Kalinić spavao sa Simovićevom suprugom.

No, nisu svi uvjereni da je ova verzija priče točna. Ugledni beogradski novinar Miloš Vasić, koji slovi za jednog od najvećih stručnjaka upravo što se tiče kriminalnog podzemlja, kaže kako njegovi izvori vjeruju da je između dva bivša "zemunca" došlo do svađe oko novca. Neki mediji istovremeno razvijaju i teoriju kako je bila riječ o pokušaju naručenog ubojstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara