Simpozij: Hormonsko liječenje i dalje priznata terapija za tegobe menopauze

HORMONSKO nadomjesno liječenje usprkos mnogim kontroverzama i dalje je priznata terapija za tegobe menopauze, zaključeno je na simpoziju o menopauzi i andropauzi koji se održava na Plitvičkim Jezerima.

Hormonskom terapijom nadomješta se nedostatak estrogena, ženskog spolnog hormona, u žena oko pedeset godina starosti i uklanjaju tegoba poput valova vrućine, depresije i znojenja.

Na simpoziju se najviše raspravljalo o američkoj studiji, napravljenoj na 16.000 žena, koja je pokazala da hormonsko nadomjesno liječenje povećava rizik od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se diglo dosta bure u javnosti.

No, kako tvrdi pročelnik Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj Velimir Šimunić, studija je imala niz nedostataka, uključivala je starije žene, prekratko trajala i istraživala samo jednu vrstu hormonske terapije, i to onu koja se ne primjenjuje u Europi.

Hormonsko nadomjesno liječenje stvara određene rizike, no oni su vrlo mali, samo jedan promil. To znači da će samo jedna žena na tisuću onih koje uzimaju hormonsku terapiju eventualno dobiti neku od tih bolesti, rekao je Šimunić.

Dodao je da veći rizik za rak dojke stvara prekomjerna debljina ili konzumiranje alkohola više od dvije čaše vina dnevno, nego hormoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hormonsko liječenje nije eliksir za svaku bolest niti lijek za kardiovaskularne bolesti, ali je nisko dozirano hormonsko liječenje i dalje priznata i djelotvorna terapija za simptome menopauze", kazao je Šimunić.

Posebno je naglašena važnost individualnog pristupa svakoj pacijentici u propisivanju hormonske terapije i redovitog liječničkog nadzora, te edukacije liječnika kako bi bolje razumjeli sve prednosti i rizike hormonske terapije.

Tajnik Hrvatskog društva za menopauzu Ivan Fistonić istaknuo je da hormonsko liječenje znatno poboljšava kvalitetu života starijih žena i zlatni je standard u liječenju tegoba menopauze.

U Hrvatskoj je oko 800.000 žena u menopauzi, a hormonsku terapiju uzima samo 10 posto, dok je taj postotak u zapadnim zemljama do 60 posto, rekao je Fistonić.

Na simpoziju su također predstavljene alternativne terapije hormonskom liječenju, za žene koje iz različitih razloga ne mogu uzimati hormonsku terapiju.

Oko 250 sudionika odredit će istraživačke prioritete i standarde za dijagnostiku i liječenje tegoba žena u menopauzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara