Simpozij o ulozi liječnika primarne zaštite u praćenju oštećenja sluha kod djece

Simpozij o ulozi primarne zdravstvene zaštite u praćenju djece s ranim oštećenjima sluha održava se danas u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge za ranu dijagnostiku oštećenja sluha (HURDOS).

Cilj simpozija je upoznati pedijatre i ostale liječnike primarne zdravstvene zaštite s važnošću provjere sluha novorođenčadi u rodilištima, načinima provjere sluha i liječenja oštećenja, te njihovoj ulozi u praćenju razvoja slušanja i govora u djece.

Predsjednik HURDOS-a Borut Marn upozorio je da se slušna oštećenja često prekasno dijagnosticiraju čime se smanjuju mogućnosti liječenja.

Roditelji često dovode djecu na provjeru sluha tek u drugoj ili trećoj godini života, dok bi svako prirođeno oštećenje trebalo dijagnosticirati do trećeg mjeseca života, a početi s rehabilitacijom do šestog mjeseca, rekao je Marn naglasivši da su liječnici primarne zaštite važna karika u ranom otkrivanju oštećenja.

Zahvaljujući akciji "Dajmo da čuju" nabavljeni su aparati za provjeru sluha, a krajem prošle godine u svim hrvatskim rodilištima počela je primjena programa kojim se svakom novorođenčetu prije otpusta iz rodilišta provjerava sluh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi rezultati programa pokazali su da se prirođeno oštećenje sluha u Hrvatskoj javlja u pet na 2.000 novorođene djece.

Zahvaljujući programu samo u Klaićevoj bolnici u Zagrebu vrlo je rano utvrđeno oštećenje u 24 djece, a očekuje se svake godine 100 novih slučajeva, dok su u bolnici "Sveti Duh" na uzorku od 3.080 djece oštećenja nađena kod 12 djece.

Kada bi se ti rezultati primijenili na cijelu Hrvatsku, na 40.000 poroda godišnje dolazilo bi 50 djece s oštećenjima sluha, odnosno 30-ak djece kojima bi trebala ugradnja umjetne pužnice, kazao je Marn.

HURDOS se nada da će Ministarstvo zdravstva uvrstiti te preventivne mjere u obvezne mjere zdravstvene zaštite, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje imati razumijevanja za njegovo financiranje.

HURDOS je tiskao i knjižice za roditelje kako bi se upoznali s ranom dijagnostikom slušnih oštećenja, te pravodobno uključili djecu na rehabilitaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara