Šimunović: JNA i nije bila neka vojska

JOGOSLAVENSKA narodna armija nije bila neka posebna vojska; imala je samo veliku silu, ali nimalo hrabrosti, rekao je u Hagu Ivo Šimunović, svjedok u postupku Međunarodnog suda za ratne zločine protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Šimunović, tadašnji časnik za vezu Hrvatske vojske na dubrovačkom području, tijekom glavnog ispitivanja rekao je kako je JNA 1. listopada 1991. godine iz 9 pravaca pokrenula napad na Dubrovnik u kojem su sudjelovala tri bataljuna, jedan korpus, topništvo, zrakoplovstvo i mornarica s ukupno 6 do 8 tisuća vojnika.

U protuispitivanju svjedoka Milošević ga je pitao kako je moguće da JNA, ako je doista pokrenula takvu silu za napad, nije i osvojila Dubrovnik.

´Nije to bila neka posebna vojska, znate... Imali su samo veliku silu, ali nisu imali hrabrosti´, rekao je Šimunović.

Šimunović je u glavnom ispitivanju precizno prikazao događaje, gotovo iz dana u dan, tijekom razdoblja najjačih napada na Dubrovnik, pokazavši kako je JNA izvela agresiju na civilno stanovništvo, uz velika razaranja i žrtve stanovništva.

Milošević je u protuispitivanju posegnuo za istim argumentima kao i u ponedjeljak protiv Petra Kriste, pokušavši sugerirati kako su sukobe izazvale hrvatske snage tako što su pucale na pripadnike JNA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je ponovno naveo zapovijed Generalštaba JNA od 4. listopada 1991. o nenapadanju Dubrovnika, a nije propustio ni pitanje ´Kakve veze Srbija ima s tom vašom aferom oko Dubrovnika?´

Sudac Richard May tri puta ga je morao upozoravati da se vrati na temu Dubrovnika nakon što je počeo inzistirati da mu Šimunović odgovori zašto su se pobunili Srbi u Hrvatskoj i jesu li bile napadane vojarne JNA.

Dobar dio ispitivanja Milošević je posvetio pokušaju dokazivanja kako je uzrok događaja u Dubrovniku bila militarizacija područja , pokazujući niz dokumenata iz prvih 8 mjeseci 1991. godine. Među papirima uvrštenim kao dokazni materijal obrane su oglas za popunjenje radnog mjesta Načelnika štaba TO, reversi za izdavanje pušaka i streljiva, potvrda o osnivanju Narodne zaštite i drugi koji bi, smatra Milošević, trebali dokazati da se Hrvatska spremala na rat ´dok je nitko nije napadao´.

Također je naveo podatke zapovjednika dubrovačke obrane Nojka Marinovića o ljudstvu i naoružanju kojima je raspolagao prvog dana napada JNA, a koji su veći od onih koje je iznio Šimunović, na što mu je svjedok odgovorio da je sve to bilo u svrhu obrane i da bi on Miloševiću, ako želi, ´mogao pobrojati koje ste oružje vi (JNA) imali oko Dubrovnika´, a koje je neizmjerno veće od onoga čime je raspolagala Hrvatska vojska.

Svjedok Ivo Šimunović svjedočenje će završiti sutra, jer je Miloševiću sud odobrio dodatno vrijeme za njegovo ispitivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara