sindikalci: zbog izmjena zakona o radu hrvatska pred općim štrajkom

Čelnici sindikalnih središnjica na sastanku u ponedjeljak pokušat će se dogovoriti o zajedničkom otporu najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR), kojima se osjetno smanjuju radnička prava, što bi Hrvatsku moglo suočiti s prvim općim štrajkom u njezinoj povijesti.

Opći štrajk mogao bi biti organiziran u veljači, za vrijeme saborske rasprave o izmjenama ZOR-a, a u njemu bi, po sindikalnim procjenama, sudjelovalo preko pola milijuna radnika.

Sindikalci očekuju da će se pozivu na štrajk odazvati svi sindikalno organizirani radnici, ali i većina zaposlenih građana, jer je radno zakonodavstvo temelj radne i socijalne sigurnosti, što će građani prepoznati kao zajednički interes.

Sindikati tvrde da bi štrajkom mogli paralizirati čitavu Hrvatsku, jer okupljaju radnike u većini državnih i privatnih tvrtki na području prometa, energetike, telekomunikacija, javnih i državnih službi, trgovine, metalne industrije, poljoprivrede itd.

Prije organiziranja štrajka, sindikalci će pričekati još neko vrijeme kako bi Vladi pružili priliku da povuče sporni prijedlog izmjena ZOR-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Vjerujemo da ipak neće trebati organizirati opći štrajk, te da će Vlada biti dovoljno osjetljiva i povući prijedlog zakona te napokon započeti iskreni dijalog sa sindikatima´, kaže zamjenik predsjednika SSSH Ivan Tomac.

U spornim izmjenama ZOR-a predlaže se smanjivanje otpremnina, skraćivanje otkaznih rokova, izjednačavanje rada na određeno i rada na neodređeno vrijeme i povećanje broja zaposlenih kod malog poslodavca (koji mogu lakše dobiti otkaz).

Sindikalci tvrde da Vlada takvim prijedlogom samo slijedi naputke MMF-a i Svjetske banke, kako bi poslodavci mogli jeftinije otpuštati radnike, a posljedice će biti pad zapošljavanja na neodređeno vrijeme i slabije mogućnosti novog zapošljavanja.

Sindikati se općenito protive izmjenama ZOR-a dok se ne uspostavi nezavisno radno sudstvo, te osigura isplata zajamčenih plaća i socijalna sigurnost za one koji ostaju bez posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara