Sindikalisti riječkog HNK kažu da su još jednom prevareni

SINDIKALISTI Hrvatskog narodnog kazališta ´Ivana pl. Zajca´ u Rijeci danas su upozorili kako su i nakon 16postotnog povećanja sredstava namijenjenih njihovim plaćama prevareni te kako su ta sredstva nedovoljna za primjenu novog Kolektivnog ugovora.

Predstavnici svih ansambala tog HNK, učlanjeni u podružnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, na današnjoj su konferenciji za novinstvo istaknuli kako bi primjenom novog Kolektivnog ugovora s tim sredstvima 86 djelatnika tog kazališta imalo manje plaće od dosadašnjih. Ilustrirajući razmjere plaća korisnika riječkog gradskog proračuna, u letku koji će biti dijeljen tijekom svih predstava u tom HNK, sindikalisti su naveli kako su mjesečna bruto primanja zaposlenika HNK 5500 kuna, zaposlenika ostalih ustanova u kulturi od 7800 do 8000 kuna, a zaposlenika u Gradu Rijeci 10.000 kuna.

Tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ferdo Boban kazao je da taj sindikat ne traži elitizam u plaćama za kulturu već samo ujednačavanje primanja svih korisnika gradskog proračuna. Kazao je da je zbog toga kultura u Hrvatskoj u depresiji te da su samo u Zagrebu plaće djelatnika u kulturi blizu izjednačenja s onima u gradskoj upravi. Boban je ocijenio da je neodrživo da koncert-majstor u riječkom HNK ima plaću kao čistačica u zagrebačkom kazalištu ´Komedija´. Rekao je da bi se u financiranje kazališta trebale uključiti i županija te okolne općine koje su također korisnice usluga HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Operna prvakinja riječkog HNK Mirella Toić tom je prilikom rekla da se na taj način ne može tražiti pomak u repertoaru te kako su članovi ansambala kao i građani željni razvnovrsnijeg repertoara.

Istaknut je i problem nedostatka glumaca te novaca za program i režije te kuće.

Sindikalisti će obaviti razgovore s pročelnicom Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivankom Persić te će nastaviti s prosvjednim aktivnostima ako ne bude pomaka nakon toga. O načinima prosvjeda dogovorit će se naknadno, a spomenuta je i mogućnost štrajka kao krajnje metode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara