Sindikalni čelnici idućega tjedna potpisuju sporazum o svesindikalnom saboru

ČELNICI pet sindikalnih središnjica idućeg bi tjedna trebali potpisati sporazum o organiziranju svesindikalnog sabora i sindikalnim aktivnostima protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR).

Svesindikalni sabor, koji bi trebao biti održan 13. veljače, donio bi odluku o raspisivanju referenduma o općem štrajku koji će sindikati organizirati ne postignu li u međuvremenu s Vladom dogovor o izmjenama ZOR-a, rekao je Hini predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

Prijedlog sporazuma, koji središnjice još trebaju usuglasiti, također sadrži rezoluciju o proglašenju 2003. ´Godinom borbe za dostojanstvo hrvatskih radnika´ i aktivnosti koje će sindikati kroz to vrijeme zajednički poduzimati.

Na samom skupu, koji će najvjerojatnije biti održan u zagrebačkom klubu ´Tvornica´, sudjelovalo bi oko 1.600 povjerenika iz svih pet sindikalnih središnjica, dok bi se zbog ograničenog prostora pred ´Tvornicom´ okupilo još oko 3.000 sindikalaca.

Nakon sabora, na koji će biti pozvani i autonomni sindikati izvan središnjica, povjerenici će se uputiti na Markov trg kako bi predstavnike vlasti upoznali sa svojim zaključcima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci su jučer uputili Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo popis sindikalnih predstavnika u zajedničkoj radnoj skupini Vlade, sindikata i poslodavaca koja će pokušati usuglasiti stajališta oko izmjena ZOR-a.

Radna skupina trebala bi prije usvajanja zakonskih izmjena predložiti rješenja kojima bi se kompenziralo smanjivanje dijela radnih prava.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak izjavio je Hini da sindikati nikako ne kane pristati na institut izjednačavanja rada na određeno i neodređeno vrijeme.

´S Vladom možemo razgovarati o kompenzacijskim rješenjima tek ako se uspijemo dogovoriti da se ograniči broj ugovora o radu na određeno vrijeme koje bi poslodavac mogao sklapati s radnicima´, rekao je Mučnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara