Sindikalni čelnici pokušat će pridobiti Tomčića i Mesića

ČELNICI sindikalnih središnjica pokušat će idućeg tjedna pridobiti predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića i predsjednika Republike Stjepana Mesića za svoj zahtjev za povlačenjem prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) iz procedure.

Predstavnici pet središnjica u ponedjeljak će razgovarati s Tomčićem, a u srijedu s Mesićem, kako bi im iznijeli zajednička stajališta o Vladinu prijedlogu izmjena ZOR-a.

Sindikati se protive bilo kakvim izmjenama ZOR-a kojima bi se smanjila radnička prava dok se ne uspostavi neovisno radno sudstvo te ne osigura isplata zajamčenih plaća i primjerena socijalna sigurnost radnika koji ostaju bez posla.

Sindikalci su odbili poziv na sastanak Hrvatske udruge poslodavaca jer smatraju da nema razloga za bilateralne pregovore s poslodavcima budući da je Vlada predlagač izmjena zakona.

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata o izmjenama ZOR-a razgovarat će u srijedu, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što budu upoznati s predviđenom procedurom izmjena ZOR-a, sindikalci će donijeti odluku o mogućem općem štrajku, kao krajnjoj metodi pritiska na Vladu.

Pripreme za štrajk već su počele osnivanjem Glavnog štrajkaškog odbora sa 16 članova, među kojima su predsjednici svih središnjica, te štrajkaških odbora u svim županijama. Datum štrajka bit će objavljen tjedan dana prije samog štrajka.

Sindikati se protive smanjenju otpremnina, skraćenju otkaznih rokova, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme, te povećanju broja zaposlenih kod malih poslodavaca koji mogu davati otkaze bez obrazloženja.

Također smatraju da bi ukidanje radne knjižice, što predlaže Vlada, bilo preuranjeno sve dok se ne ponudi drugo odgovarajuće rješenje za dokazivanje radnog staža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara