Sindikalni referendum pri kraju; sindikati i dalje podijeljeni

PRIVODI se kraju sindikalni referendum koji je posvađao njihova vodstva i prije nego je počeo, a kojim se od članstva tražila ocjena uspješnosti pregovora o Zakonu o radu (ZOR).

Trodnevni referendum koji završava danas su zajednički organizirale četiri od pet sindikalnih središnjica i autonomni sindikati izvan središnjica. Sindikati su planirali zajedničke akcije u slučaju da njihovo članstvo negativno ocijeni pregovore vođene s Vladom i poslodavcima.

No, kako se čini, sindikati rezultate neće objaviti zajedno. Dvije središnjice, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Hrvatska udruga sindikata (HUS), te autonomni sindikati su odlučili da to svako učini zasebno.

Čelnici URSH-a i HUS-a, Boris Kunst i Zdenko Mučnjak, dogovorili su da će Hrvatskom saboru uputiti zajedničke amandmane na ZOR, te ovisno o rezultatima organizirati prosvjed na koji će pozvati i ostale središnjice.

Davor Jurić, predsjednik najveće središnjice, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najavio je da će odluku o samostalnoj ili zajedničkoj objavi rezultata donijeti po završetku referenduma.

S druge strane, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), druga po veličini središnjica koju predvodi Krešimir Sever, smatra da bi rezultate, bez obzira na nastali spor, trebalo zajednički objaviti i ovisno o njima organizirati sindikalne akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema ranijem dogovoru sindikata, referendum bi trebao biti valjan pristupi li mu dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova. Rezultat glasovanja bio bi obvezujući ocijeni li izmjene ZOR-a, bilo negativno bilo pozitivno, natpolovična većina članstva.

Na referendum se dosad odazvalo oko 95 posto članova URSH-a, a 75 posto ih je nezadovoljno pregovorima o ZOR-u, doznaje se poslijepodne u tom sindikatu.

HUS-ovog članstva odazvalo se nešto manje od 75 posto članstva, a protiv izmjena ZOR-a izjasnilo ih se preko 80 posto, doznaje se u toj središnjici.

U autonomnim sindikatima, koje predstavlja Josip Kolarić, kažu da je odaziv njihova članstva 50 posto, ali još ne znaju za što se članstvo opredijelilo.

Do razdora među sindikatima došlo je kad je, uz usuglašeni letak kojim se članstvo poziva da izađe na referendum, NHS svom članstvu uputio i vlastiti. Taj potez osudio je Savez samostalni sindikata Hrvatske, optužujući Nezavisne hrvatske sindikate da letkom sugerira članstvu da ne podrži pregovore.

Matica hrvatskih sindikata javnih službi ne sudjeluje u referendumu, smatrajući da je u pregovorima o izmjenama ZOR-a ipak postignut napredak u odnosu na prvi prijedlog. Njega su sindikati ocijenili kao pokušaj drastičnog umanjivanja radničkih prava.

Izmjene Zakona o radu (ZOR), te paket šest pratećih zakona, među kojima i zakonski tekst o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca, Vlada je poslala Hrvatskom saboru na donošenje u prošli četvrtak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara