sindikalno članstvo u posljednje četiri godine poraslo, najveća središnjica zabilježila znatan pad

U posljednje četiri godine ukupan broj članova sindikata je porastao, pri čemu je najveća sindikalna središnjica, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), izgubila znatan broj članova, dok je ostalim središnjicama članstvo poraslo, pokazuju službeni podaci o reprezentativnosti sindikata.

Šest hrvatskih sindikalnih središnjica trenutno ima ukupno preko 456.000 članova, dok je prije četiri godine tadašnjih pet središnjica okupljalo oko 440.000 članova, utvrdilo je tripartitno povjerenstvo Vlade, sindikata i poslodavaca koje je završilo s poslom prošloga petka.

SSSH danas okuplja 211.000 članova, dok je prije četiri godine imao 289.000 članova, što je bilo gotovo dvije trećine ukupnog sindikalnog članstva u Hrvatskoj. Ipak, SSSH je i dalje najbrojnija sindikalna središnjica koja okuplja 46 posto sindikalno organiziranih radnika.

Slijede Nezavisni hrvatski sindikati s 87.000 članova, odnosno 19 posto, koji su prije četiri godine imali 40.000 članova.

Treća je Udruga radničkih sindikata Hrvatske s 52.000 članova, odnosno 11 posto, koja je u prethodnom prebrojavanju imala 31.000 članova.

Potom dolazi Matica hrvatskih sindikata javnih službi s 49.000 članova, što je također oko 11 posto, koja je imala 46.000 članova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska udruga sindikata ima 35.000 članova, odnosno osam posto, a brojila je 32.000 članova.

Posljednji je novoosnovani Sindikat usluga Uni-Cro s 20.000 članova, što je oko četiri posto.

Prebrojavanje članstva organizirano je na zahtjev Sindikata usluga, kako bi se odredio broj sindikalnih predstavnika u tripartitnim tijelima, a trajalo je nekoliko mjeseci.

To nije ukupan broj članova sindikata u Hrvatskoj, jer prebrojavanjem nisu obuhvaćeni članovi autonomnih sindikata izvan središnjica.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara