Sindikat državnih službenika: Štrajk je uspio

SINDIKATI državnih službi počeli su jutros jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.

Štrajk državnih službenika i namještenika je uspio unatoč pritiscima vlasti kojima se želi slomiti štrajkaše, ustvrdili su čelnici sindikata državnih službi.

Sindikalci procjenjuju da je dosadašnji odaziv na štrajk oko 70 posto, te upozoravaju da je Vlada državne službenike i namještenike izvrgnula pritisku tražeći popise štrajkaša kako im ne bi platila vrijeme provedeno u štrajku.

"Počeo je lov na državne službenike i namještenike", izjavio je predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas na konferenciji za novinare pred zgradom Općinskog suda u Zagrebu.

Središnji državni ured za upravu zatražio je izvješća o sudionicima štrajka, pravdajući to Vladinom odlukom da štrajk neće biti plaćen.

"Poručujemo štrajkašima da će se sindikat pobrinuti za njih, a vlastima da ćemo podnijeti kaznene prijave protiv svih rukovoditelja koji će vršiti pritisak na službenike i namještenike", rekao je Ihas.

Usprkos velikim pritiscima odaziv na štrajk je velik, a u pojedinim ustanovama, poput Općinskog suda, štrajka više od 90 posto zaposlenih, ustvrdili su sindikalci.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić najavio je nastavak akcija. "Ako današnji štrajk ne donese rezultate, ići ćemo na generalni štrajk i izazvati opći kolaps državne uprave", rekao je Jagić.

Sindikalci su zahvalili građanima što, kako tvrde, podupiru štrajk, pa se danas nisu željeli koristili uslugama državnih službi.

Četiri sindikata državnih službi organizirala su jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odbila sindikalni zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, te nije donijela uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.

Najveći broj službenika i namještenika prima plaću između 2600 i 3100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im nudi samo povećanje osnovice za tri posto, ističu sindikati.

U MUP-u nije bilo štrajka

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako su netočne informacije objavljene u nekim medijima da se zbog štrajka državnih službenika ne obavljaju neki poslovi iz nadležnosti tog Ministarstva.

"Iako se štrajk neometano odvija, temeljem Pravilnika o poslovima u MUP-u koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, postoje grupe poslova čije se obavljanje ne može ograničiti štrajkom", navodi se u priopćenju.

Osim policijskih poslova ne prekidaju se niti poslovi prijava i odjava boravka i prebivališta, izdavanja osobnih dokumenata te ostali poslovi u vezi statusnih pitanja, ističu u MUP-u.

Zaposlenici Sabore i Vlade održali skup potpore

Podružnica Sindikata državnih službenika i namještenika u Hrvatskom saboru, Vladi i Ustavnom sudu održala je skup potpore kolegama koji na svojim radnim mjestima diljem Hrvatske štrajkaju zbog niskih plaća i lošeg statusa .

70-ak članova Sindikata državnih službenika i namještenika uputilo je sa skupa u Saboru poruku Vladi da državna uprava ne može funkcionirati bez stručnih pravnika, ekonomista i informatičara, ali joj također trebaju stručni kuhari, konobari, električari, vozači i radnici u postrojenjima za grijanje, sve danas vrlo potplaćeno osoblje.

Sindikalni povjerenik Josip Kampić naveo je primjer mladog kuhara u Saboru sa srednjom stručnom spremom čija je plaća za listopad, s devet prekovremenih sati, iznosila 2.391 kunu.

"Misli li se na spremačice, djelatnike u autopraoni i pomoćno osoblje koje ima plaću oko 2.000 kuna? Državna uprava ne može funkcionirati bez tehničkog osoblja, a njihovoj djeci i obiteljima tri posto povećanja koje nudi Vlada ništa ne znači", kazao je Kampić.

Sindikalna podružnica u Saboru i Vladi odlučila je da njihovi članovi danas neće štrajkati jer bi izostao efekt masovnosti, budući da ih je velik broj na godišnjem odmoru.

Također drže kako Vladi treba dati šansu da popravi stanje u državnoj upravi stupanjem na snagu Zakona o državnoj službi od 1. siječnja 2006. godine, odnosno da uredbama i aktima ispravi postojeće nepravilnosti.

No, neodržavanje štrajka ne znači da ne podupiru sindikate u nastojanjima za poboljšanjem materijalnog položaja zaposlenih, dapače, današnjim skupom iskazali su im potporu i solidarnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara