Sindikat državnih službenika traži jednake kriterije za morh i oružane snage

SINDIKAT državnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas da se prilikom stavljanja na raspolaganje djelatnika MORH-a primjenjuje Pravilnik o odabiru i raspoređivanju koji vrijedi za zaposlene u Oružanim snagama.

"I jedni i drugi su državni službenici i namještenici, pa nema razloga za nejednakim postupanjem", istaknuo je predsjednik sindikata Ivica Ihas na konferenciji za novinare.

Od ministrice obrane Željke Antunović očekujemo razgovor oko promjene propisa, a ako se oni ne izmjene u korist vojnih službenika poduzet ćemo korake koji nam po zakonu stoje na raspolaganju, rekao je Ihas najavivši za idući tjedan početak pregovora Vlade i sindikata oko materijalnih prava službenika.

Sindikat je zatražio i priznavanje prava vojnih službenika i namještenika, koji su bili dragovoljci ili su mobilizirani u ratne postrojbe HV-a, na uvećanje otpremnina od 525 kuna za svaki mjesec sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Takvo pravo priznaje se samo djelatnim vojnim osobama kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga bez prava na mirovinu.

Predložena je i izmjena odluke kojoj se uvećana otpremnina može isplatiti samo onima koji podnesu zahtjev u prvih 30 dana raspolaganja.

Takva odluka unijela je nesigurnost među službenike, kaže Ihas koji predlaže da se zahtjev za otpremnine podnosi tek nakon isteka roka od tri mjeseca kako im se ne bi uskratila mogućnost raspoređivanja na naknadno utvrđeno nepopunjeno mjesto.

Osim toga, sindikat traži da se namještenicima koji se nalaze u stanovima MORH-a prizna stanarsko pravo i omogući dokup stana, a onima koji imaju uvjete omogući dokup mirovine preko Royal osiguranja.

Predsjednik sindikalnog Odbora za pravosudnu policiju Marijan Brnad ustvrdio da su napisi u medijima o katastrofalnom stanju u zatvorskom sustavu neistiniti i netočni.

Posljednju godinu intenzivno se radilo na unapređenju zatvorskog sustava, te materijalnih i radnih prava zaposlenih, rekao je Brnad ocijenivši da su za pojavu lažnih tvrdnji u medijima odgovorni "pojedinci koji zlorabe sindikat radi osobne promocije i osvete".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara