Sindikat državnih službenika: Vatrogasci su žrtve zakonodavnog voluntarizma

U POVODU sutrašnjeg praznika Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika podsjeća javnost da se vatrogasci ne bore samo s vatrenom stihijom, već i birokratskim i voluntarističkim postupcima zakonodavca koji je vatrogasce prepustio maćehinskoj skrbi jedinica lokalne samouprave.

Vatrogasci još nemaju utvrđen minimalni vatrogasni standard, a sredstva koja država doznačava javnim vatrogasnim postrojbama za decentralizirano financiranje najčešće su jedina sredstva koja dobivaju, upozorava u priopćenju predsjednik Odbora vatrogasaca Sindikata državnih službenika Mladen Magdić.

Iako bi se na njih trebao primjenjivati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, vatrogascima se uskraćuju materijalna prava koja im po njemu pripadaju. Kada zaštitu svojih prava zatraže sudskim putem, kao u slučaju božićnice i dara za djecu za 2000. godinu, na njih se vrši pritisak da povuku tužbe kako ne bi došlo do blokade računa javnih vatrogasnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat državnih službenika jedini je sindikat u vatrogastvu koji pregovara s Vladom i sudjeluje u izradi novog Zakona o vatrogastvu i minimalnog vatrogasnog standarda, usklađujući svoje djelovanje s radom strukovne Hrvatske udruge profesionalnih vatrogasaca.

Od 2.000 profesionalnih vatrogasaca njih 1.200 je sindikalno organizirano, od toga 850 u Sindikatu državnih službenika, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara