Sindikat državnih službi: Vlada nezakonito postupila prilikom štrajka 28. prosinca

Po ocjeni Zajedničke komisije za tumačenje primjene Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike, Vlada je donijela nezakonitu odluku o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka sindikata državnih službi održanog 28. prosinca, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.

Zajednička komisija, u kojoj su predstavnici poslodavca i sindikata, nije imala tešku zadaću jer KU nedvosmisleno propisuje da ako poslodavac (odnosno Vlada) nije predložio utvrđivanje poslova do početka postupka mirenja, postupak utvrđivanja tih poslova ne može pokrenuti do okončanja štrajka.

Kako je odredba KU-a prepisana iz Zakona o radu, Vlada je prekršila i taj temeljni propis s područja radnih odnosa, ističe sindikat.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović izigrali su zakonske propise i obveze iz KU-a na štetu državnih službenika i namještenika.

S druge strane, primjenjujući mogućnost smanjenja plaća štrajkaša za vrijeme provedeno u štrajku, Vlada je pokazala da pravima građana pristupa selektivno i pristrano, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat će Državnom odvjetništvu predložiti pokretanje kaznenih postupaka protiv svih čelnike državnih tijela koji su donijeli odluke o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, zbog ograničavanja ustavnog prava na štrajk.

No, kako se protiv člana Vlade ne može voditi kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora bez prethodnog odobrenja Vlade, malo je vjerojatno da će Vlada pristati na takvo što.

Time se još jednom pokazuje da hrvatski zakoni predviđaju odgovornost samo za one koji ne mogu utjecati na donošenje nezakonitih odluka.

Stoga će sindikat na svojim web stranicama objaviti "crnu listu" kršitelja zaposleničkih prava u državnim službama i pozvati službenike i namještenike da takav rad državnih dužnosnika ocijene na političkim izborima.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara