Sindikat: Granić odbio zahtjev za povećanjem plaća svima u osnovnom školstvu

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić na današnjem je sastanku s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) odbio zahtjev za povećanjem plaća svima zaposlenima u osnovnoškolskom sustavu, priopćila je danas Matica hrvatskih sindikata javnih službi.

Na zahtjev SHU-a za povećanjem plaća u osnovnom školstvu na isti način kao što je uređeno kolektivnim ugovorom za socijalnu skrb Granić je najavio da Vlada pokreće postupak otkazivanja ugovora za socijalnu skrb kako bi se izbjeglo povećanje plaća za nenastavno osoblje u osnovnom školstvu, tvrdi se u priopćenju.

Predsjednik Matice Dalimir Kuba, koji je ujedno i predsjednik SHU-a, ocjenjuje to ´dosad nezabilježenim postupkom Vlade´ koja u nemoći da riješi problem u prosvjeti namjerava kazniti zaposlene u drugom sustavu.

´Takav postupak nije zabilježen u posljednjih 12 godina na hrvatskoj sindikalnoj sceni i SHU nikada neće pristati na takvu podvalu´, ističe se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matica, u čijem je članstvu i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi, zbog toga će zatražiti zaštitu Međunarodne organizacije rada od mogućeg narušavanja konvencije o slobodi kolektivnog pregovaranja.

SHU je prethodno najavio da će organizirati štrajk u osnovnim školama ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev da plaće svih radnika u osnovnom školstvu prosječno porastu deset posto.

Sastanak Granića i sindikata organizirao je predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović s ciljem posredovanja prije postupka mirenja u sporu Vlade i SHU-a oko povećanja plaća u osnovnom školstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara