Sindikat hitne pomoći prijeti štrajkom

SINDIKAT radnika hitne pomoći zatražio je danas razgovor s ministrom zdravstva Androm Vlahušićem o sve učestalijem kašnjenju plaća i kršenju Zakona o radu ili će tijekom ljeta organizirati štrajk.

"Plaće vozača hitne pomoći kasne već više od tjedan dana, a zakinuti su i jer njihov dodatak na uvjete rada nije izjednačen s ostalim poslovima iste složenosti", rekao je Hini predsjednik sindikata Velimir Ostojić.

Medicinski tehničari imaju 20 posto na uvjete rada, dok vozači imaju samo 10 posto, dodao je.

Sindikat traži od Ministarstva zdravstva povećanje koeficijenta za plaće sa sadašnjih 0.89 na 1.10, izjednačavanje uvjeta rada na poslovima iste složenosti, te pravo na posebne uvjete rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osnovna plaća vozača hitne pomoći iznosi 2.700 kuna, a zajedno s naknadama za rad vikendom, blagdanima i noću dobiju 3.500 kuna.

Ostojić upozorava da zaposleni u hitnoj pomoći imaju sve lošije radne uvjete - zastarjelu opremu i vozila prosječne starosti od devet godina, iako kola hitne pomoći ne bi smjela biti starija od pet godina.

Nezadovoljno uvjetima rada i kašnjenjem plaća, sindikalno članstvo zatražilo je organiziranje štrajka, tvrdi Ostojić, pa sindikat stoga zahtijeva od Vlahušića usvajanje pravilnika o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Još nije određen datum eventualnog štrajka, no Ostojić procjenjuje da će biti organiziran tijekom ljetnih mjeseci.

Sindikat radnika hitne pomoći broji 720 članova, uglavnom vozača, od ukupno 1.400 zaposlenih u hitnoj službi, među kojima su još liječnici i medicinski tehničari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara