Sindikat hrvatskih željezničara zaprijetio obustavom prometa

TRISTOTINJAK zastupnika Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ), okupljenih u prosvjedu ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, zaprijetilo je obustavom željezničkog prometa ako Vlada i Uprava HŽa ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanjem plaća i boljim uvjetima rada.

Sindikalni zastupnici u polusatnom prosvjedu ispred Vlade usprotivili su se privatizaciji i restrukturiranju HŽ-a dok se ne usvoji novi zakon o privatizaciji i ne razradi strategija restrukturiranja. Smatraju da se iza izdvajanja pojedinih HŽ-ovih djelatnosti u tvrtke-kćeri skriva namjera za novim otpuštanjem radnika.

Sindikalni zastupnici dali su ovlasti vodstvu sindikata da organizira i druge akcije, uključujući i obustavu prometa ako poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve.

Smatraju da je novim Kolektivnim ugovorom, koji ne žele potpisati, zakinuto oko 80 posto radnika.

Sindikat traži povećanje cijene sata rada za prosječno 20 posto, vrednovanje otežanih uvjeta rada za 25 posto, stimulacije od 20 posto i ulaganje u poboljšanje uvjeta rada.

´Radnici su se organizirali i nećemo više tolerirati da nas gledaju kao građane drugog reda´, rekao je predsjednik sindikata Ivan Porgač, pred 300-tinjak sindikalnih zastupnika koji su se nakon prosvjeda mirno razišli.

Današnji prosvjed zadnji je u nizu prosvjeda koje je SHŽ radi zaštite interesa svojih članova od 5. veljače organizirao na kolodvorima svih većih hrvatskih gradova.

SHŽ, koji okuplja 3.700 od ukupno 16.000 radnika HŽ-a, nezadovoljan je položajem radnika putničkog i teretnog prijevoza, te na održavanju lokomotiva i vagona.

Sindikalne čelnike primit će potpredsjednik Vlade Slavko Linić, a za danas je najavljena i konferencija za novinare Uprave HŽ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara