Sindikat, HUP i državni inspektorat o radu na crno u turizmu

PREDSJEDNICA Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) Vesna Dejanović kazala je danas na konferenciji za novinare da "u ugostiteljstvu cvjeta rad na crno", da se "dio poslodavaca prema radnicima odnosi kao prema roblju" te kako je "najveća zapreka rješavanju takvih problema u sudstvu."

Najčešći su primjeri kršenja radničkih prava nedostatak pisanog ugovora ili nezakoniti ugovori, isplata dijela plaća na crno, isplata manjih plaća od propisanih kolektivnim ugovorom, prijetnje otkazima te rad bez utvrđenja plana godišnjih odmora.

Sve to stvara nelojalnu konkurenciju među poslodavcima i otežava rad onima koji nastoje poslovati u skladu sa zakonima, kazala je.

Rad na crno prisutniji je na kontinentalnom dijelu, a na "crnoj listi" prednjače pojedine tvrtke iz Zagreba, Karlovca, Jastrebarskog, Križevaca i Čakovca, kazala je Dejanović, a regionalna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Jadranka Tomašić navela je i neke hotele u Opatiji, Crikvenici i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik grupacije ugostiteljstva i turizma pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) Franko Palma kazao je da su HUP, sindikati i Državni inspektorat suglasni da je "sivu ekonomiju" u ugostiteljstvu i turizmu potrebno smanjiti.

Glavni državni inspektor Branko Jordanić istaknuo je da se u posljednje vrijeme u prijavama sve više navodi da ljudi rade u robovlasničkom odnosu te da im, primjerice, na radnom mjestu nije dopušteno smijati se. Dodao je da je dio prijava opisne prirode te da je za rješavanje problema rada na crno potrebno više građanske hrabrosti.

Državni inspektorat je u 2002. utvrdio 3462 slučaja obavljanja neregistrirane djelatnosti u području ugostiteljstva i turizma i predlaže da se tvrtke u kojima se obavlja takva djelatnost odmah zatvore. Na novinarsko pitanje što sprječava inspektorat da tako i postupi, Jordanić je kazao da je to neefikasno pravosuđe.

Tijekom 2002. Državni je inspektorat zatekao 7624 radnika koji su nezakonito radili, od kojih je 1175 stranih državljana bez radne dozvole. Prema procjenama, nezakonito je prošle godine radilo oko 150.000 osoba. Prekovremeni rad nezakonito je obavljalo 8888 radnika, a više od 7000 nije primilo plaće.

Jasna Kulušić iz riječkog HUP-a istaknula je kako konferencija za novinare sazvana da Sindikat, HUP i Državni inspektorat radnicima pošalju poruku da netko brine o njima te da u rješavanju problema rada na crno trebaju biti hrabriji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara