Sindikat i stečajni upravitelj remontnog brodogradilišta Šibenik o koncesiji za luku

NEOVISNI sindikat Remontnog brodogradilišta Šibenik i stečajni upravitelj Draško Lambaša protive se produživanju roka za potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije tvrtki "Sidrište" za bivšu luku Remontnog brodogradilišta, što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo.

Draško Lambaša uputio je danas prigovor Vladi da je produženje roka za 30 dana nepotrebno i neopravdano, jer se na taj način povećavaju troškovi stečajnog postupka budući da će oko 400 radnika brodogradilišta još mjesec dana opterećivati stečajnu masu.

Odgađa se i provedba najbitnijih stvari - preuzimanje radnika i uplata novca za otpremnine radnicima koji su proglašeni viškom, te dovodi u pitanje daljnje održavanje djelatnosti u Brodogradilištu, ističe Lambaša.

Predsjednik Neovisnog sindikata Ivan Lokas Solus ocijenio je da odgoda potpisivanja ugovora o koncesiji ide na ruku samo "Sidrištu" koje bi do 19. svibnja moralo uplatiti novac za zbrinjavanje 150 radnika proglašenih tehnološkim viškom, a s 250 radnika potpisati ugovore o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jučerašnji sastanak u Uredu za socijalno partnerstvo održan je na zahtjev sindikata jer radnici nisu prihvatili ugovore o radu koje im je "Sidrište" ponudilo budući da su bili nepovoljniji od onih koje su imali u Brodogradilištu.

Osim toga, novi je poslodavac od njih tražio da prvo raskinu stari radni odnos što znači da bi izgubili kontinuitet radnog staža.

Na sastanku je zaključeno da "Sidrište" u novim ugovorima o radu ne smije ponuditi slabije uvjete od dosadašnjih, te se mora obvezati da neće davati otkaze radnicima u iduće tri godine.

Zbog tih izmjena u odnosu na ponuđene ugovore o radu predloženo je da rok za potpisivanje ugovora o koncesiji između Vlade i "Sidrišta" bude 90, a ne 60 dana.

Vlada je lani oduzela Remontnom brodogradilištu koncesiju za gospodarsko korištenje luke jer nije plaćalo naknadu, a budućeg koncesionara je obvezala da preuzme dio radnika i osigura novac za otpremnine višku zaposlenih. Potom je nad tom tvrtkom proglašen stečaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara