Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvao DORH da preispita privatizaciju Cluba Adriatic

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvao DORH da preispita privatizaciju Cluba Adriatic

Ilustracija: FAH

PREDSJEDNIK Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić pozvao je u srijedu Državno odvjetništvo da preispita proces privatizacije Cluba Adriatic d.d., a Vladu i Ministarstvo turizma da na čelo Cluba Adriatic postavi stručne osobe koje neće na račun tog poduzeća rješavati osobne interese i sklapati štetne ugovore.

Bulić je predložio premijeru Tihomiru Oreškoviću da radi zaštite državne imovine, koja nije u funkciji, a prodavat će se radi konsolidacije državnog proračuna, poveća izdvajanja za uvjete rada Državnog odvjetništva, jer smatra da se ono "u sadašnjim uvjetima ne može oduprijeti postojećoj sili pohlepe". 

Ministra turizma Antona Klimana pozvao je, pak, da bude pažljiv kada se bude rješavao status Cluba Adriatic, ali i objekata koji nisu u temeljnom kapitalu tog poduzeća nego su u vlasništvu države, a dani su na upravljanje Clubu Adriatic do listopada 2016.

"Nije ispunio razloge osnivanja"

Bulić je rekao da Club Adriatic, koji je u 100-postotnom vlasništvu države, ni nakon 15 godina nije ispunio razloge osnivanja – pripremu bivših vojnih odmarališta za privatizaciju i zajedničko ulaganje, te da rješavanje imovinsko pravnih odnosa očito nije bilo u fokusu brojnih uprava.

Smatra da su te uprave gomilale dugove, uključujući i dugove radnicima, koji potražuju oko 7 milijuna kuna, te da su bivša vojna odmarališta u Baškom Polju na Makarskoj rivijeri, koje je u vlasništvu Cluba Adriatic, te naselje Perna s hotelom Comodor u Orebiću, Hotel Hrvatska u Baškoj Vodi, kamp  u uvali Slana u Selcu i kamp u Kuparima, koja su toj tvrtki dana na upravljanje, propadala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da su, iako je samo Baško Polje u vlasništvu Cluba Adriatic, sve ostale nekretnine hipotekarno opterećene zbog kredita, koji su, po mišljenju radnika, utrošeni pod sumnjivim okolnostima.

U Clubu Adriatic je u listopadu 2014. otvorena predstečajna nagodba, a u svibnju 2015. izglasan je plan financijskog restrukturiranja, koji se temelji na ponudi Investicijskog fonda Prosperus, čija je ponuda ocijenjena najpovoljnijom. Bulić  smatra da bi trebalo istražiti tko stoji iza tog fonda i ističe da u sindikatu smatraju da su pojedinci iz Ministarstva turizma, DUUDi-ja i Uprave Cluba Adriatic otvoreno pogodovali Prosperusu.

Voditeljica ureda i predsjednica odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić  navela je da  Uprava Cluba Adriatic odbija legalizirati tarifni prilog koji se primjenjuje od 2002. tako da postane dio kolektivnog ugovora čime bi se, smatra, zaštitili radnici.

Ugovor bez tarifnog priloga

Postojeći kolektivni ugovor ne sadrži tarifni prilog, tj popis radnih mjesta s koeficijentima, nego su oni dio pravilnika o sistematizaciji kojeg poslodavac može samostalno mijenjati, kazala je dodavši da je Uprava obavijestila sindikat da to ne može prihvatiti jer da je potpisala jamstvo s potvrdom vjerodostojnosti svih podataka u poslovnoj dokumentaciji prema starteškom partneru, a koja se odnosi i na kolektivni ugovor.

U sindikatu sumnjaju da Uprava pomaže Prosperosu riješiti se radnika uz minimalnu cijenu i navode da su loša iskustva s Prosperusom već imali radnici na Korčuli i u Orebiću gdje je taj fond u predstečajnoj nagodbi preuzeo tvrtke i u kojima je, kažu, većina radnika dobila otkaz uz minimalnu otpremninu, znatno su im smanjena prava u kolektivnom ugovoru, a dio je sam dao otkaze.

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije naglasili su da predstečajna nagodba Cluba Adriatic još nije okončana i da Prosperus još nije postao njen vlasnik te da je stoga vrijeme da se uključi Državno odvjetništvo i preispita postupak privatizacije i predstečajne nagodbe tog poduzeća, kao i sve prijeporne ugovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara