sindikat liječnika nastavlja štrajk i traži raspravu u saboru

Glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) odlučio je danas da se štrajk liječnika nastavlja u istom opsegu, a HLS traži da o cijeloj situaciji raspravlja i Hrvatski sabor.

´S obzirom na neuspješnost dosadašnjih pregovora s Vladom, smatramo neophodnim da o cijeloj situaciji raspravlja Sabor, te smo spremni u toj raspravi aktivno sudjelovati´, rekao je nakon sjednice Štrajkaškog odbora predsjednik HLS-a Ivica Babić.

Ako Vlada, kako se očekuje, na sutrašnjoj sjednici štrajkašima uvede radnu obvezu ili zatraži sudsku zabranu štrajka, Babić kaže da će HLS prihvatiti tu odluku, ali će pokušati zaštititi svoja prava svim legitimnim sredstvima.

To znači da će zaštitu tražiti od hrvatskih sudova, a zatim i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. HLS će također zatražiti pomoć od Europske udruge liječničkih sindikata.

´Tijekom štrajka značajno smo smanjili početne zahtjeve i pokazali spremnost na kompromis, za razliku od Vlade koja ne odstupa od početnih pozicija´, ustvrdio je Babić.

Dodao je kako se HLS ne slaže s Vladinom uredbom po kojoj plaće liječnika sa sadašnje 4.474 kune rastu na samo 4.750 kuna, jer je to ispod vrijednosti složenosti i odgovornosti liječničkoga rada.

Babić je na kraju zahvalio svim udrugama, sindikatima i drugima na građanskoj hrabrosti, jer su izrazili podršku zahtjevima HLS-a.

Također je zahvalio na strpljenju ´svim pacijentima koji su prepoznali da je štrajk usmjeren unapređenju zdravstvene zaštite i da je u dugoročnom interesu cijele nacije´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara