sindikat liječnika nije dobio poziv na pregovore, nastavlja pripreme za štrajk

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) nije dobio nikakav poziv iz Vlade na daljnje pregovore o sindikalnim zahtjevima pa nastavlja pripreme za štrajk koji će početi 15. siječnja, rekao je danas predsjednik HLSa Ivica Babić.

´Želimo razgovarati o onome o čemu se nismo uspjeli dogovoriti tijekom postupka mirenja, a to je povećanje plaća liječnicima´, izjavio je Babić Hini.

Sindikat traži da prosječna plaća liječnika opće prakse početnika iznosi dvije prosječne plaće u Hrvatskoj ili 7.000 kuna, a specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9.000 kuna.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić nedavno je odbacio takve zahtjeve kao nerealne izrazivši spremnost za pregovore o dodatku zbog rada u posebnim uvjetima od šest do 22 posto, kao i mogućnosti da liječnici koji rade iznad propisanog standarda dobiju 125 posto plaće, a oni ispod standarda 75 posto plaće.

Po podacima liječničkog sindikata, liječnik početnik prima plaću od 4.932 kune za redovan rad od 40 sati tjedno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće se određuju po stručnoj spremi i složenosti rada u zdravstvenim ustanovama, pa tako liječnik primarijus u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prima plaću od 5.278 kuna, a liječnik specijalist u bolnici 5.332 kune. Najveću plaću od 6.265 kuna prima primarijus doktor znanosti zaposlen u bolnici.

Te se plaće uvećavaju sa 0,5 posto dodatka na godine staža, a liječnici zaposleni u bolnicama (ne svi) primaju još dodatak od šest posto na osnovnu plaću, te dodatke na dežurstva i pripravnost.

U tijeku su završne pripreme za štrajk, kaže Babić, a u HLS stižu odgovori liječnika primarne zaštite o tome hoće li se pridružiti štrajku bolničkih liječnika.

´Kolege koji su se dosad javili nezadovoljni su iznosima glavarina za ovu godinu i pridružit će se štrajku´, kaže Babić dodajući kako će se konačni rezultati ankete u primarnoj zaštiti znati sutra, kada će zasjedati štrajkaški odbor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara