sindikat liječnika ponovno nije sudjelovao u pregovorima o gku

U Ministarstvu zdravstva danas su nastavljeni pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za djelatnost zdravstva kojima se ponovno nisu odazvali predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

HLS je odbio prisustvovati sastanku tražeći da prije nastavka pregovora Vlada ukine radnu obvezu liječnicima koji su štrajkali od polovice siječnja do polovice veljače tražeći povećanje plaća.

Nakon što su Vlada i ostala tri sindikata zdravstva koja sudjeluju u pregovorima nedavno prihvatili tekst GKU-a, prije potpisivanja ugovora dogovaraju se još neki tehnički detalji, izjavio je ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Nije želio procijeniti kada će biti potpisan GKU, no ne vidi razloga zašto to ne bi bilo uskoro budući da jamči višu razinu prava svim zdravstvenim djelatnicima.

Vlahušić je naglasio da će se GKU primjenjivati na sve djelatnike u zdravstvu, pa tako i na liječnike, bez obzira što ga HLS ne želi potpisati. Dodao je kako će se s predstavnicima HLS-a nastojati sastati još ovoga tjedna.

Vlahušić nije izravno odgovorio na upit kada će Vlada ukinuti radnu obvezu, već je ustvrdio da je radna obveza uvedena kako bi se osiguralo redovito pružanje osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja za koje građani izdvajaju znatna materijalna sredstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara