Sindikat: Napadi na policajce i zbog zastarjele regulative

NEZAVISNI sindikat djelatnika MUP-a danas je oštro osudio učestale napade na policajce, pripisujući ih i zastarjeloj pravnoj regulativi.

´Ustav smo mijenjali već nekoliko puta, a još se uvijek koristi pravilnik o postupanju službe iz 1983. godine´, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Zdravko Lončar.

Upozorio je da MUP još nije donio pravilnike za provedbu Zakona o policiji, iako je zakon usvojen još u prosincu 2001. godine.

´To samo govori o nebrizi ministarstva o policajcima´, ocijenio je Lončar koji smatra da se policajci zbog toga boje postupiti u skladu s ovlastima jer strahuju da će na sudu završiti kao tužena strana.

Dodao je da policajci već više od pola godine ne dobivaju naknadu za odoru, a od 1999. ni naknadu za civilno odijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci od Vlade i dalje traže dodatnih 300 milijuna kuna za povećanje plaća zaposlenih u MUP-u sa srednjom stručnom spremom.

Po Lončarovim riječima, njima su prošle godine plaće pale i do 30 posto, pa tako policajac početnik prima plaću od 2.700 kuna.

Iako traži pregovore za sklapanje granskog kolektivnog ugovora, Lončar sumnja da bi to bitno poboljšalo status policajaca, jer su materijalna prava ograničena ranije potpisanim Temeljnim kolektivnim ugovorom za državne službenike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara