Sindikat novinara: nužno je potpisati Nacionalni kolektivni ugovor

Tradicionalnom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorio je danas, u povodu Svjetskog dana slobode medija, na učestala kršenja prava radnika u medijima i nužnost potpisivanja Nacionalnog kolektivnog ugovora (NKU) o kojemu se već dvije godine pregovara s udrugama poslodavaca.

U proglasu, koji je danas pročitan u gotovo svim hrvatskim medijima, SNH podsjeća na nužnost potpisivanja NKU-a radi zaštite novinara i medijskih radnika u malim lokalnim medijima, kao i stalnih honorarnih suradnika koji u medijima godinama rade na crno, bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

"Novinari i medijski radnici u velikim nacionalnim i malim lokalnim medijima ovogodišnjom su akcijom učvrstili svijest o nužnosti zaštite sve ugroženijih prava svih novinara kolektivnim ugovorom i odaslali poruku poslodavcima i javnosti da bez temeljnih socijalnih i profesionalnih prava novinara nema ni slobode medija nužne u svakom demokratskom društvu", ističe se u proglasu SNH.

U proglasu kojega su sindikalni povjerenici čitali u ovogodišnjoj, šestoj po redu sindikalnoj akciji, upozorava se da prava novinara podjednako krše neki domaći, ali i strani vlasnici medija koji primjenjuju dvostruke standarde jer u matičnim zemljama poštuju zakonodavstvo, kolektivne ugovore i prava radnika, a u Hrvatskoj to ne žele.

SNH je do sada potpisao osam kolektivnih ugovora u velikim medijskim kućama kojima je "pokriveno" oko 70 posto novinara i medijskih radnika. Na osnovu tih ugovora predložen je NKU kojim se žele zaštititi novinari u malim lokalnim medijima.

"Iako se radi o minimumu standarda i okvirima koji spadaju u normalne europske dosege zaštite radnika u medijima, poslodavci ih ne žele proširiti na sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj. Posebno je žalosno što žele ukinuti i dodatak od 0,5 posto na minuli rad, te izbjegavaju pregovarati o redakcijskom statutu, samoregulacijskom aktu obveznom prema Zakonu o medijima", stoji u proglasu.

Poslodavce se proziva i zbog odricanja bilo kakvih prava stalnim honorarnim suradnicima, od koji neki i desetak godina rade bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Stoga sindikat poziva poslodavce da u nastavku pregovora pokažu kako im je sređivanje stanja u profesiji prioritet, u dogovoru sa SNH-om koji okuplja više od tri tisuće članova.

(Hina) pp/xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara