Sindikat obrazovanja EU 21 podržava zahtjeve Nezavisnog sindikata srednjih škola

Sindikat obrazovanja EU 21 podržao je danas zahtjev Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske za povećanjem plaća zaposlenima u srednjem školstvu.

Nezavisni sindikat najavio je postupak mirenja i mogućnost štrajka nakon propalih pregovora za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolske ustanove.

Obzirom na istaknute zahtjeve za povećanje plaća, Sindikat obrazovanja EU 21 daje punu potporu pregovaračkoj politici koja je na tragu već započetih korekcija relativnih odnosa plaće početnika i profesora pred odlaskom u mirovinu, kaže se u priopćenju tog sindikata.

Proces u tom smjeru započet je krajem 2002. godine u kojem je za 2003., a potom i 2004. godinu, izdvojeno dodatnih 200 milijuna kuna godišnje za povećanje plaća u obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nezavisni sindikat s pravom traži povećanje neto plaće početnika (VSS, 2 godine staža, položeni stručni ispit) za 146 kuna, a profesora s trideset godina staža za 741 kunu godišnje, ističe se u priopćenju.

Takvom dinamikom bi kroz sljedeće tri godine omjer plaće početnika i profesora pred mirovinu dosegao omjer 1:1,70. U zemljama Europske unije omjer plaća pri ulasku u sustav i izlasku iz njega iznosi 1:2.

Ugovaranjem dodatnih 200 milijuna kuna na godišnjoj razini Sanaderova bi Vlada dokazala spremnost da sustav obrazovanja do 2007. godine pripremi za ulazak u Europsku uniju, ocjenjuje Sindikat obrazovanja EU 21.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara