sindikat odgoja i obrazovanja poziva na saniranje uvjeta rada u dječjim ustanovama

Nakon niza medijskih napisa o slučajevima lakšeg ozljeđivanja djece jasličke, odnosno vrtićke dobi (Lovran, Velika Gorica, Zagreb), kao i o padanju stropova, poplava, urušavanju zidova i sličnog, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske poziva na žurno saniranje uvjeta rada u dječjim ustanovama u Hrvatskoj.

O djeci se ne skrbi dovoljno kvalitetno, nerijetko i u ugrožavajućim uvjetima, pa se roditelji s pravom obraćaju javnosti, ističe sindikat u današnjem priopćenju.

Na žalost, često se odgovornost usmjerava prema odgojiteljima ili rukovoditeljima ustanova, iako su krivci na posve drugim adresama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veliki dio odgojitelja radi u nepropisanim i neopremljenim prostorima, s prekapacitiranim odgojnim skupinama, bez mogućnosti zamjene u tijeku smjene zbog bilo koje osobne potrebe.

Sindikat odgoja i obrazovanja upozorava da su uz djecu ugrožena prava i zdravlje odgajatelja, a pritom gradovi i jedinice lokalne samouprave, u čijoj je neposrednoj nadležnosti skrb o kvaliteti dnevnog smještaja djece, tu zadaću očito ne drže prioritetnom.

Sindikat također osuđuje neodgovornost Ministarstva prosvjete i športa koje je dužno provoditi nadzor pedagoških standarda i zdravstvene skrbi u dječjim ustanovama, ali i psihološke potpore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara