Sindikat opovrgnuo Vlahušićeve tvrdnje da su liječničke plaće oko 10.000 kuna

HRVATSKI liječnički sindikat (HLS) opovrgnuo je danas tvrdnje ministra zdravstva Andre Vlahušića da prosječna plaća liječnika u bolnicama iznosi oko 10.000 kuna.

HLS je novinarima predočio nekoliko odrezaka liječničkih plaća iz kojih je vidljivo da specijalist patolog u županijskoj bolnici sa 14 godina staža ima osnovnu plaću 6.430 kuna, a specijalist anesteziolog u kliničkoj bolnici s 35 godina staža 6.770 kuna.

Plaća liječnika sa 16 godina staža u županijskoj bolnici iznosi samo 4.900 kuna, ističe HLS.

Iznos od 10.000 kuna, kojim barata Vlahušić, uključuje dodatak za dežurstva i pripravnost, a polovica bolničkih liječnika zbog prirode posla može zaraditi samo osnovnu plaću, rekao je predsjednik HLS-a Ivica Babić.

Sindikat upravo zbog tih liječnika traži linearno povećanje plaća za 2.000 kuna neto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Naš je cilj trajno riješiti status struke, pa smo spremni pristati da se ono što je moguće plati odmah, a ostatak u određenom vremenskom roku´, kazao je Babić.

Dodao je kako Ministarstvo zdravstva sve što usmeno ponudi tijekom pregovora ne želi na kraju i pismeno potvrditi.

Odnosi se to na prijedlog ponuđen sindikatu prije nekoliko dana da prosječna plaća liječnika sa četiri dežurstva mjesečno iznosi 12.500 kuna.

To je, tvrdi Babić, bilo i više od sindikalnog zahtjeva za povećanjem plaća za 2000 kuna, no već sutradan ministar Vlahušić od toga je odustao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara