Sindikat ostaje pri odluci o štrajku u srednjim školama 9. lipnja

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ostaje pri odluci da štrajk u srednjim školama započne 9. lipnja ako s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u međuvremenu ne potpiše Kolektivni ugovor kojim bi zaposlenima u srednjim školama plaće u ovoj godini porasle za prosječno 5,66 posto.

I dalje smo otvoreni za pregovore, ali nema razloga za odustajanje od štrajka jer iz Ministarstva, osim usmeno izražene volje za razgovorom, nismo dobili nikakvu konkretnu ponudu, izjavio je danas Hini zamjenik predsjednika sindikata Nikola Andrić.

O eventualnoj konkretnoj ponudi na idućoj bi sjednici, 3. lipnja, trebao raspravljati Središnji odbor sindikata, koji jedini može donijeti odluku o odgodi ili otkazivanju štrajka.

Andrić je opovrgnuo tvrdnje iz nekih medija da sindikalno članstvo masovno potpisuje nagodbu s Ministarstvom o isplati dugova za smjenski rad, ocjenivši ih dezinformacijama.

Uvijek ima pojedinaca za koje je nagodba prihvatljiva, ali oni nipošto nisu u većini, kaže Andrić.

Napominje kako bi izračun duga za zaposlenike trebali izraditi i potpisati ravnatelji, a oni ne mogu jamčiti da će se nagodba ispoštovati.

Tek u trenutku kad novac stigne u računovodstvo škola zaposlenicima se može ponuditi potpis nagodbe i odustajanje od tužbe, u protivnom nema nikakve garancije o poštivanju nagodbe.

Na sjednici od 13. svibnja Središnji odbor sindikata donio je zaključak da ne prihvaća prijedlog Sporazuma o nagodbama za isplatu smjenskog rada, te je naložio članovima sindikata da ne potpisuju nagodbu.

Sindikat je predložio i nečlanovima sindikata da ne potpisuju nagodbe jer su "zbog načina na koji su nagodbe sastavljene moguće manipulacije i problemi na terenu prilikom njihove realizacije".

(Hina) xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara