Sindikat policije traži da se izvan snage stavi uredba o plaćama policajaca

SINDIKAT policije Hrvatske traži da se zbog nezakonitosti izvan snage stavi Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o plaćama policijskih službenika koju je Vlada donijela 24. srpnja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Vodicama Dubravko Jagić, predsjednik tog sindikata.

Po njegovim riječima, u postupku donošenja te uredbe nije traženo mišljenje sindikata, što je po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima obvezno. Sindikat traži da se kazne odgovorni u MUP-u na čelu s ministrom Šimom Lučinom, koji je, kako je rekao Jagić, u tajnosti pripremao te izmjene koje se odnose na koeficijente i dodatke na plaću za pojedina rukovoditeljska mjesta u MUP-u, te na uvođenje novih radnih mjesta kao što su policijski službenik za prevenciju i kontakt policajac.

Sindikat će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ispitivanje ustavnosti te uredbe. Jagić je rekao kako je na isti način donesena 2001. i Uredba o plaćama policijskih službenika. Sindikat je i tada podnio tužbu Ustavnom sudu, ali još nisu dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o neprimjerenim uvjetima rada za policajce, Jagić je rekao da u najtežim uvjetima rade policajci na većini graničnih prijelaza. Smješteni su u malim, neopremljenim kontejnerima, bez sanitarnih čvorova, pa moraju koristiti sanitarne prostorije zajedno s ilegalnim emigrantima koje uhićuju.

Pozvao je odgovorne u MUP-u da, ako mogu, opovrgnu činjenicu da policajci u ljetnim uvjetima rade u odori koja ne odgovara visokim temperaturama, dok zimi rade u ljetnim hlačama, oštećenoj odori i obući koju zadužuju jednom u dvije godine.

Kao najsvježiji primjer nebrige za policajce naveo je nedavno osiguranje svečanosti proslave Dana domovinske zahvalnosti u Kninu, kada su policajci radili na temperaturi od 40 stupnjeva, a nitko im nije osigurao ni čašu vode.

"Nije nam još poznato koji je uzrok smrti našeg kolege policajca koji je preminuo na radnom mjestu čuvara zgrade američkog veleposlanstva, ali nije nemoguće da je to posljedica dvanaestsatnog rada u skučenom prostoru po visokim ljetnim temperaturama", rekao je Dubravko Jagić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara