SINDIKAT POLICIJE TRAŽI VEĆE KAZNE ZA UBOJSTVA I NAPADE NA POLICAJCE

Sindikat policije Hrvatske (SNH) zatražio je od Hrvatskog sabora da se u najavljenim izmjenama Kaznenog zakona povisi zatvorske kazne za ubojstva, prijetnje i napade na policajce.

SNH od saborskih zastupnika traži da izglasaju strožije kazne koje su lani bile usvojene Izmjenama i dopunama Kaznenom zakonu koje je Ustavni sud ukinuo jer su donesene nedovoljnim brojem zastupničkih glasova.

Sindikalci traže da se za ubojstvo policajca sadašnja kazna od osam godina zatvora ili dugotrajni zatvor povisi na deset godina ili dugotrajni zatvor.

Za prijetnju traže najveću moguću kaznu od pet godina, a ne tri kao što je sada. Isto zahtjevaju i za kaznena djela neovlaštenog snimanja i prisluškivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za lakši oblik kaznenog djela sprječavanja policajca u obavljanju dužnosti predlažu povišenje maksimalne kazne za dvije, a za teži oblik za tri godine.

Ovisno je li riječ o lakšem ili težem napadu na policajca sindikalci traže dvije, odnosno pet godina dulje zatvorske kazne, a istodobno predlažu i strožije kazne za primanje mita i sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu.

U SNH-u kažu da su pooštrenje kazni zatražili radi bolje zakonske zaštite policijskih službenika, a sa svojim zahtjevom jučer su upoznali i potpredsjednicu Sabora Đurđu Adlešić koja im je, kako tvrde, dala potporu i obećala da će se u najavljenim izmjenama Kaznenog zakona uvažiti njihovi zahtjevi i prijedlozi koje će u petak predočiti zastupnicima.

(Hina) xpp/xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara