sindikat poljoprivrede nezadovoljan pokušajem izmjena zakona o radu

Sindikat poljoprivrede, prehrambene, drvne industrije i vodoprivrede Hrvatske izrazio je danas duboko nezadovoljstvo načinom na koji se pokušava izmijeniti Zakon o radu.

Sindikat se odlučno suprotstavlja takvom shvaćanju socijalnog dijaloga, koji sve više postaje farsa, te odbija svaku nasilnu izmjenu zakonskih propisa kojom se smanjuju radnička prava, ističe se u sindikalnom priopćenju.

Budući da je Vlada prijedlog izmjene zakona koji predviđa skraćenje otkaznih rokova i smanjenje otpremnina u proceduru uputila samostalno, bez rasprave na radnim tijelima Gospodarsko-socijalnog vijeća, a po naputku MMF-a, Sindikat poljoprivrede poziva ostale sindikate na oštar otpor Vladinom i MMF-ovom pokušaju nametanja nepovoljnih zakonskih rješenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom potpisivanja sporazuma ´Partnerstvo za razvoj´, Sindikat poljoprivrede nije želio pristupiti takvom sporazumu znajući da se Vlada, gotovo istodobno s bombastično najavljenim sklapanjem socijalnog pakta, Svjetskoj banci obvezala na čitav niz mjera koje su drastično smanjile socijalna prava.

Smanjene su mirovine i naknade za bolovanje, ograničeno je vrijeme trajanja bolovanja, povećana je participacija za zdravstvene usluge i lijekove, te smanjen broj korisnika naknade za nezaposlenost, podsjeća se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara