Sindikat pomoraca o novim odredbama o sigurnosti plovidbe

PREDSTAVNICI Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) danas su na konferenciji za novinare u Rijeci upozorili na promjene koje će uslijediti s početkom primjene Međunarodne uredba o sigurnosti plovidbe, istaknuvši da oni neke promjene u novim pomorskim ispravama na odobravaju i smatraju ih zadiranjem u privatnost.

Međunarodna uredba o sigurnosti plovidbe potaknuta je terorističkim napadom na WTO u New Yorku 11. rujna 2001. Hrvatska Vlada prihvatila ju je prije mjesec dana, a primjenjivat će se od srpnja 2004.

U skladu s njom i domaći će brodari morati uvesti časnike za sigurnost, a svi pomorci imat će nove identifikacijske isprave.

U novim će ispravama biti navedeni brojni podatci o pojedinom pomorcu, a SPH smatra da neki podatci koji nisu važni za obavljanje posla, a zadiru u privatnost, ne bi trebali biti navedeni, rekao je predsjednik SPH Vladimir Svalina.

Hrvatska udruga brodara počela je pripreme za primjenu tih propisa, rekao je Svalina dodavši da je u svijetu pritisak na zapovjednike brodova, zbog povećanih obveza u vezi sa sigurnošću, sve veći.

Njihovi se postupci sve češće kriminaliziraju, posebice kada ih se optužuje za događanja na koja ne mogu utjecati, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o aktivnostima sindikata u ovoj godini, Svalina je podsjetio da su sindikati udruženi u Međunarodnu federaciju transportnih radnika (ITF) s poslodavcima zaključili novi globalni i okvirni ugovor koji "pokriva" oko 50.000 pomoraca.

Ugovorom su poboljšani uvjeti rada i osigurano je da pomorci više ne obavljaju poslove lučkih radnika, a nacionalnim sindikatima omogućeno je kvalitetnije pregovaranje na lokalnoj razini.

Plaće pomoraca na brodovima hrvatskih kompanija u 2003. povećane su za oko 10 posto. Uz povećanje plaća za 10 posto u Jadroliniji je, kao i u nekoliko manjih brodara, povećana i razina radničkih prava.

U sljedećoj godini Sindikat će nastojati smanjiti zapošljavanje pomoraca "na crno" i u suradnji s drugim sindikatima zaštititi interese svih hrvatskih pomoraca, rekao je Svalina.

(Hina) hšup jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara