Sindikat pošte i telekomunikacija najavljuje industrijske akcije

PREDSJEDNIK Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija Jadranko Vehar kazao je danas na konferenciji za novinare da će taj sindikat, ako Uprava Hrvatskih pošta (HP) ne ispuni danas postavljene zahtjeve, od 1. ožujka ove godine poduzimati industrijske akcije.

Sindikat zahtijeva da se na području istarsko-ličko-primorske Područne uprave zbog opsega poslova do 20. veljače zaposli još 40 poštara. Sjedište gospićkoga poštanskog ureda treba do tada preseliti u nove prostore, a do lipnja obnoviti porečki poštanski ured. K tomu, u sindikatu smatraju da je do 20. veljače potrebno povisiti plaće poštanskih djelatnika u Poreču te do rujna početi graditi novo sjedište pošte u Rijeci.

Glede poslovanja Hrvatske pošte 2002. Vehar je rekao da je dobit vjerojatno oko 80 milijuna kuna, da je poslovanje znatno bolje nego pretprošle godine, što je postignuto potpisivanjem kvalitetnog kolektivnog ugovora, pri čemu je Sindikat pristao na smanjenje prava ako se zadrže svi zaposlenici. Podsjetio je da je zbog nepoštivanja prijašnjega granskog kolektvinog ugovora podignuto 14.000 sudskih tužba s oko 13 milijuna kuna odštetnih zahtjeva.

I nadalje su najveće teškoće tromost HP-a, administrativna prekobrojnost, loša organizacija, neodgovorno vodstvo, premalo poštara i šalterskih službenika, a nije provedena ni Vladina mjera o smanjenju broja novozaposlenih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su se teškoće HP-a od dolaska potpredsjednika Vlade Slavka Linića na mjesto predsjednika Nadzornog odbora počele uklanjati, ali da zbog brojnih funkcija taj posao sve lošije obavlja i da bi ga trebalo ´klonirati´.

Sindikat ima ukupno 13.000 članova, od kojih na istarsko-ličko-primorskom području oko 2000, kojima HP duguje 9000 slobodnih dana i dana godišnjeg odmora. S Upravom je dogovoreno da će to biti riješeno do lipnja 2003., no u Sindikatu smatraju da to više nije ostvarivo.

Vehar je, uz ostalo, ocijenio da će najavljenim zatvaranjem nekoliko poštanskih ureda na istarsko-ličko-primorskom području usluge biti lošije a HP nekonkurentniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara