Sindikat preporod o izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju

HRVATSKI školski sindikat Preporod podržava prijedlog izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju po kojemu će kapitalna ulaganja (gradnja škola i športskih dvorana) ponovno biti u okviru državnog proračuna, jer se konačno shvatilo da decentralizacija ne funkcionira na način kako se očekivalo.

Dobro je također što se zakonski izjednačava viša i visoka stručna sprema kod kandidiranja za ravnatelja u osnovnim školama, ocijenio je predsjednik sindikata Vinko Filipović na današnjoj konferenciji za novinare.

Školski odbor bi ubuduće imao sedam članova, a činila bi ga većina predstavnika osnivača (gradovi ili županije) i predstavnici roditelja, a samo dva ili tri prestavnika učitelja i profesora.

Preporodu je to neprihvatljivo jer bi time učitelji i profesori bili svedeni na fikuse u školskom odborima, a upravljanje školom u potpunosti bi bilo izručeno volji lokalnih političkih stranaka, upozorio je Filipović.

Sindikat smatra da predstavnici zaposlenika škole u školskom odboru moraju činiti većinu od četiri člana, a predstavnici osnivača dva i roditelja jednog člana školskog odbora.

Također nam je neprihvatljivo ukidanje ovlasti školskog odbora prilikom zapošljavanja i davanje apsolutnih ovlasti ravnateljima, što je gomilanje prevelike moći i velika opasnost za korupciju, dodao je Filipović.

Predložio je da se briše članak kojim se definira norma neposrednog odgojno-obrazovnog rada u srednjim školama, jer bi norma morala biti predmet kolektivnog pregovaranja.

Preporod također predlaže da se naknade za prijevoz zaposlenih u srednjim školama vrate na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa jer se dosadašnja praksa financiranja prijevoza od strane županija i gradova pokazala lošom.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara