sindikat preporod predlože 25 postotno povećanje plaća u srednjem školstvu

Hrvatski školski sindikat Preporod predložit će tijekom pregovora o kolektivnom ugovoru za srednje školstvo postupno povećanje plaća u iduće tri godine za 25 posto, kako bi se plaće u srednjem školstvu izjednačile s plaćama ostalih korisnika proračuna, rekao je danas novinarima predsjednik Preporoda Vinko Filipović.

Sindikat u prijedlogu kolektivnog ugovora, koji će danas uputiti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, predlaže da se plaće u srednjim školama od 1. srpnja ove godine linearno povećaju za osam posto, od 1. siječnja 2005. za dodatnih osam posto, a od prvog siječnja 2006. godine za devet posto.

Preporod također predlaže od 1. siječnja 2007. selektivno povećanje plaća od pet posto za svakih pet godina staža kako bi se povećale razlike među plaćama srednjoškolskih nastavnika početnika i onih koji idu u mirovinu. Na taj bi način profesori pred mirovinom, umjesto sadašnjih 39 posto imali 80 posto veću plaću od početnika, pa bi im i mirovinska osnovica bila znatno veća.

Preporod predlaže usklađivanje koeficijenata, povećanje plaća djelatnika koji rade u turnusima za 10 posto, a onima koji rade u otežanim uvjetima povećanje osnovne plaće za 20 posto.

"Prihvaćanjem takvih rješenja imali bi sretne i zadovoljne nastavnike, što ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac često ističe kao cilj", kazao je Filipović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 31. ožujka istječe važenje Aneksa kolektivnom ugovoru za srednje školstvo, pa su pregovori već trebali početi, pogotovo jer je ustrojen sindikalni pregovarački odbor sastavljen od četiri člana Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i jednog člana Preporoda.

"Ne znamo tko opstruira pregovore, ali smo čuli da se Nezavisni sindikat žalio zbog sastava pregovaračkog odbora", kaže Filipović.

Utvrđivanjem reprezentativnosti pokazalo se da Nezavisni sindikat ima 10.506 članova, a Preporod je po brojnosti drugi s 1.697 članova pa ne bi bilo u redu da ne bude zastupljen u pregovaračkom odboru, smatra Filipović.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara