Sindikat: Radnici Industrogradnje će štrajkati ne dobiju li uskoro plaće za listopad

RADNICI Industrogradnje započet će sredinom prosinca štrajk ako im dotad poslodavac ne isplati plaće za listopad, najavio je danas Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Čelnici sindikata upozorili su na konferenciji za novinare da se stanje u toj tvrtki ove godine osjetno pogoršalo jer poslodavac ne poštuje kolektivni ugovor, a isplata plaća i materijalnih prava kasni i do mjesec dana.

"Nakon niza sastanaka s Upravom vidimo da ona nema rješenje za naše probleme", rekao je predsjednik sindikata Stipe Kirigin dodavši da je Nadzorni odbor jučer prihvatio zahtjev za smjenom Uprave i odlučio raspisati natječaj za nove članove.

Nadzorni odbor Industrogradnje pritom je prihvatio zaključak Uprave od 27. studenoga da se plaće za listopad isplate najkasnije do 15. prosinca, a za studeni do kraja godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci su prihvatili te rokove jer sada iza njih stoji Nadzorni odbor, a ne Uprava u koju su izgubili povjerenje, rekao je Kirigin.

"Iako su radnici nezadovoljni, prihvatili su prijedlog da im se plaće za listopad isplate do 15. prosinca, inače će organizirati štrajk do ispunjenja zahtjeva", upozorio je Kirigin.

S time nisu zadovoljni radnici Izoinda iz Donje Lomnice, u sastavu Industrogradnje, koji su jučer zbog neisplate plaća krenuli u spontani štrajk, a nisu ga prekinuli niti nakon obećanja Nadzornog odbora, rekao je tamošnji sindikalni povjerenik Kasim Sinanović.

Problemi u Industrogradnji, koja u više društava zapošljava oko 3.000 radnika, počeli su 2001. zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, a ove godine stanje se dodatno pogoršalo pa su učestale obustave rada na nekim gradilištima, rekli su sindikalci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara