Sindikat: Štrajkala 7363 srednjoškolska djelatnika; Ministarstvo: Štrajkalo 5235

PO PODACIMA Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, danas su u jednodnevnom štrajku u srednjim školama sudjelovala 7363 djelatnika, dok se, po podacima Ministarstva prosvjete, štrajku odazvalo 5235 djelatnika.

Od ukupno 416 srednjoškolskih ustanova, taj sindikat okuplja članstvo u 333 ustanove, a po sindikalnim podacima pristiglim do 16 sati, zaposlenici su štrajkali u 215 ustanova.

Sindikat ocjenjuje da je štrajk uspio u potpunosti te da bi odziv bio još veći, ali da je Ministarstvo proglasio štrajk nezakonitim i poslalo naputak ravnateljima da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Po podacima Ministarstva prosvjete i športa pristiglima do 17 sati, radilo se u 233 škole, djelomično u 108 škola, a štrajkalo u 53 škole. Štrajkalo je 5235 djelatnika (27 posto), radilo ih 13.105 (68 posto), a opravdano bilo odsutno 938 (5 posto) - podaci su Ministarstva.

Nezavisni sindikat organizirao je štrajk tražeći prosječno povećanje nastavničkih plaća za 14 posto, a nenastavnog osoblja 20 posto, jer je, ustvrdili su, poslodavac selektivnim povećanjem produbio razlike među njihovim plaćama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je ravnateljima povećala plaće čak 20 posto, nastavnicima samo za prosječno šest posto, dok su nenastavnom osoblju plaće ostale iste, upozorio je predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Ustvrdio je da je povećanje plaća nastavnom osoblju prosječno za šest posto zapravo kompenzacija za neplaćeni smjenski rad iz prošle godine, što je poslodavac bio dužan isplatiti na temelju kolektivnog ugovora.

Zbog neisplate smjenskog rada nastavnici su zakinuti za 68 milijuna kuna dok odobrena sredstva, kojima se ove godine povećavaju plaće nastavnom osoblju, iznose 62 milijuna kuna, navodi sindikat.

Ministarstvo prosvjete pak navodi da je do problema došlo jer povjerenstvo u Vladi, u kojem je sjedio predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba, nije protumačilo odredbu o smjenskom radu zbog čega se smjenski rad nije mogao platiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara