sindikat tekstilaca više neće tolerirati zanemarivanje tekstilne industrije

Čelnici Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske ocijenili su danas da je bivša Vlada potpuno zanemarila te djelatnosti i upozorili da takav odnos više neće tolerirati, posebice jer su trendovi u tekstilnoj i obućarskoj industriji zabrinjavajući, a broj zaposlenih drastično pada.

U svijetu se radna mjesta u tim industrijama relociraju, a kod nas broj radnih mjesta drastično pada pa bi do 2007. tekstil i obućarstvo mogli potpuno nestati, a modna se konfekcija smanjiti, rekla je novinarima Svjetlana Šokčević, voditeljica za pravne poslove u sindikatu.

Tekstilci zamjeraju bivšoj Vladi na nedovoljnoj i lošoj komunikaciji sa sindikatima - u Uredu za socijalno partnerstvo bio je tek jedan sastanak, ministar rada Davorko Vidović u četiri godine nije im odgovorio niti na jedan prijedlog, a premijer Ivica Račan ih je pozivao na suradnju dok su se istodobno sindikalni projekti pola godine "vukli po ladicama".

Tvrde da niti neke poslodavce nisu zanimali sindikalni prijedlozi za unapređenje konkurentnosti, a pritom sami nisu imali nikakvih vizija niti ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nećemo pristati na smanjivanje broja radnih mjesta ako se unaprijed neće znati što će se time točno poboljšati u tvrtki", naglasio je predsjednik sindikata Josip Zidarić.

Najavio je da će prijedloge poslodavaca za restrukturiranje davati na stručnu recenziju i ustrajati na smjenama uprava kojima su ciljevi tek otpuštanje bez razvoja ili prodaja imovine radi namirenja dioničara, kao i na smjenama nadzornih odbora koji ne budu činili ništa da se taj trend zaustavi.

Od nove Vlade sindikat očekuje sektorski socijalni dijalog umjesto dosadašnjeg načina rada u Gospodarsko-socijalnom vijeću gdje su svi bili stručnjaci za pojedine grane, a kao najglasniji profitirali su jedino brodogradnja i drvna industrija.

Tražit će pomoć izvoznicima, bolje obrazovanje u modnoj industriji, provjeru kvalitete uvozne robe s jasnim isticanjem deklaracija od čega se proizvode, restrukturiranje HGK i pomoć lokalnim zajednicama, posebice u sjevernoj Hrvatskoj gdje je najveća koncentracija tekstilne industrije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara