Sindikat traži isplatu plaće ovaj tjedan

PREDSJEDNIK Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović danas je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sisku, nakon sjednice s povjereništvom željezarine sindikalne podružnice, izjavio da je "ovaj tjedan prijeloman oko isplate plaća radnicima Željezare Sisak jer, ako plaće ne budu isplaćene ovoga tjedna, onda je moguće sve, pa i Novi most".

"To nije prijetnja, nego sindikalni odgovor na odgovornost onih u državi koji još nisu aktivirali bankovno jamstvo ruskog Mechela u iznosu od 3,6 milijuna eura za isplatu 6 minimalnih plaća", naglasio je Marjanović.

Napomenuo je da se boji spontanog izlaska radnika i njihovih obitelji na ulicu i ponovnih prosvjeda na sisačkom Novom mostu, izrazivši uvjerenje da do toga ipak neće doći.

Govoreći o problemima oko pronalaska originala bankovnog jamstva Mechela za isplatu plaća, Marjanović je istaknuo kako "opravdano sumnja u povlačenje jamstva", dodavši "kako se nada da se to ipak neće dogoditi".

Nadam se da će na današnjem sastanku s predsjednikom Uprave željezarine Valjaonice cijevi Damirom Begovićem pitanje aktiviranja tog jamstva biti riješeno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je da Sindikat metalaca Hrvatske inzistira da se cjelokupni iznos jamstva od 3,6 milijuna eura isplati radnicima koji ne rade i čekaju poziv Uprave Valjaonice da dođu na posao, a da se plaće za one radnike koji trenutačno rade, kojih je oko 150, isplate iz poslovanja nove tvrtke koju je registrirao Hrvatski fond za privatizaciju.

Glavni povjerenik Podružnice SMH u Željezari Sisak Mato Somić najavio je da će sindikat idućih dana organizirati skup radnika na kojem bi ih predsjednik uprave nove tvrtke Damir Begović izvijestio o planovima tvrtke, pregovorima sa strateškim partnerima i eventualnom zbrinjavanju viška zaposlenih.

Somić je naveo da radnici Željezare traže da se poduzeće novom strateškom partneru proda u cjelini, a ne u dijelovima i da svi zaposleni ostanu raditi jer, kako je naglasio, u četverobrigadnom sustavu rada za rentabilnu proizvodnju treba najmanje 1700 zaposlenih. Također je naveo da bi Sindikat podržao mogućnost da država pokrene proizvodnju u Željezari Sisak dodavši kako sindikati traže da se sa Željezarom Sisak novom strateškom partneru proda i njegov Remont Caprag sa 230 zaposlenih, jer Željezara ne može raditi bez Remonta koji je za nju obavljao poslove cjelokupnog održavanja.

O isplati plaća za rujan, aktiviranju bankovnog jamstva i organiziranju skupa radnika predstavnici Sindikata danas u 12 sati razgovarat će s predsjednikom Uprave željezarine Valjaonice cijevi Begovićem nakon kojega se očekuju izjave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara